Dělostřelecká tvrz Dobrošov u Náchoda se po úpravách za téměř 100 milionů korun otevírá veřejnosti

3. květen 2022 07:09

V turisticky oblíbené památce vzniklo nové návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, některé části tvrze se podobou vrátily do období před druhou světovou válkou. Pro návštěvníky se pevnost otevře během první poloviny května. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Pojďme si podrobněji říct, co všechno se na Dobrošově během tří let úprav změnilo.

Čtěte také

Nejzásadnější je to, že dělníci zbourali nevyhovující návštěvnické centrum a na jeho místě postavili novou budovu se zázemím pro personál i turisty. A také s velkým výstavním prostorem, kde si mohou zájemci prohlédnout expozici věnovanou vývoji československého pohraničního opevnění a také událostem období mobilizace v roce 1938.

Součástí je výstava unikátní kolekce miniatur vojáků československé armády z období první republiky, uniformy vojáků nebo model tvrze Dobrošov.

V novém návštěvnickém centru se bude mimo jiné promítat nový dokumentární film s hranými vstupy, přibližující atmosféru období mobilizace.

Čtěte také

Zmiňované nové výstavní prostory jsou vybavené moderní audiovizuální technikou. Co návštěvníkům nabídne?

Interaktivní technologie připraví návštěvníky například na prohlídky samotných objektů, případně jim doplní jejich znalosti.

Nejrůznější projekce turisty seznámí například s vývojem opevnění od pravěku po moderní pevnostní objekty, s pevnostmi ostatních evropských států, prostřednictvím 3D projekce s modelem dobrošovské tvrze a nebo pomocí virtuální reality lidé prožijí průlet s netopýry, kteří mají na dobrošovské tvrzi své zimoviště.

Rekonstrukcí prošly také všechny tři nadzemní objekty i podzemní prostory tvrze Dobrošov. Co se v nich změnilo?

Mezi třemi pěchotními sruby je 1750 metrů spojovacích chodeb a 750 metrů podzemních prostor v hloubce až 39 metrů pod povrchem terénu.

Čtěte také

Železobetonový srub Jeřáb je nově vybaven sbírkovými předměty a exponáty, které ukazují jeho stav v roce 1938. Během oprav dělníci obnovili a stabilizovali původní konstrukce a odstranili některé škody, ke kterým došlo v novodobé historii.

Naopak zůstalo zachovalé poškození způsobené v době nacistické okupace. Například, když němečtí vojáci odstřelovali srub Můstek.

Při rekonstrukci také stavební firmy instalovaly do srubu N-S 75 Zelený výtah. Díky tomu se do objektu nově dostanou také imobilní návštěvníci.

Pro návštěvníky se dělostřelecká tvrz Dobrošov u Náchoda otevře v první polovině května.

Spustit audio

Související