V Říčkách slavilo první úspěchy mnoho světových lyžařů. Jede se už 57. ročník Skiinterkriteria

24. leden 2019

Na pátek 25. ledna připravil Český rozhlas Hradec Králové od 9:04 přímý přenos z již 57. ročníku Skiinterkriteria v Říčkách v Orlických horách. Mezinárodních juniorských lyžařských závodů by se mělo zúčastnit 17 reprezentačních výběrů. 

V zimních střediscích roste zájem o výuku lyžování dětí. Chybí ale kvalitní instruktoři

Lyžařský svah Němčičky

V Krkonoších podle majitelů lyžařských škol roste zájem o výuku a to především dětí. Jenže je nedostatek kvalitních instruktorů.  Hlásí se jich málo, proto je provozovatelé škol shání sami a to v podstatě během celého roku.

Zprávy o sněhových podmínkách v Říčkách jsou ty nejlepší za několik posledních několik let. „Je krásné vidět takovou spoustu přírodního sněhu. Pro závod samotný by bylo ideální, aby se do suchého přírodního sněhu dostala vlhkost a nakonec to celé promrzlo,” dodává Jaroslav Křístek.

Předpověď počasí v tomto směru vypadá velmi dobře a pokud se naplní, mají se závodníci, na co těšit.

Závody Skiinterkriterium v Říčkách

Tento ročník Skiinterkriteria čeká také několik novinek. Tou největší je změna v programu, kdy se v pátek pojede obří slalom a v sobotu slalom.

„Je to hlavně proto, že necháme jet mladší kategorii v obřím slalomu dvě kola, jako tomu je u starší kategorie. Tím se nám program tohoto závodního dne natáhne”, vysvětluje Luboš Bäuchel, předseda organizačního výboru. „Dále chystáme jednu novinku do prostoru cíle, který bude nově osazen tzv. scoreboardem, kde mohou závodníci sledovat průběžné časy jezdců na trati,” doplňuje Bäuchel.

Přihlášené země:
Velká Británie, Turecko, Nizozemsko, Austrálie, Nový Zéland, Kazachstán, Chorvatsko, Rusko, Slovinska, Ukrajina, Estonsko, Bělorusko, Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko

Na odložené lyže či snowboardy by měl vždy aspoň jeden člověk dohlížet, radí policisté

Odložení zimní vybavení nenechávejte bez dozoru (ilustrační foto)

Zimní střediska v  Krkonoších jsou díky velmi dobrým sněhovým podmínkám plná lyžařů a snowboardistů. Proto se tam častěji vydávají policejní hlídky. Muži zákona kontrolují lyžaře, zda mají pod dohledem své vybavení. Lidé totiž lyže nebo prkna nechávají bez dozoru u pokladen, restaurací. Tím nahrávají zlodějům, kteří na jejich nepozornost čekají. 

Hodně skloňovaným tématem v souvislosti se Skiinterkriteriem jsou slavná jména světového lyžování, která se tohoto závodu v žákovském věku také účastnila. Z těch úplně nejznámějších jsou to sourozenci Kosteličovi, Šárka Strachová nebo Ondřej Bank.

Ze závodníků, kteří v současné době závodí ve světovém pohárů to jsou Slováci Petra Vlhová, Adam Žampa, Rus Chorošilov, Němec Markus Sander, Norka Nina Löseth, Britka Alexandra Tilley, Chorvat Filip Zupčič, Maďarka Edit Mikloš, Holanďanka Adriana Jelinkova.

Spustit audio

Související