Lyžařské talenty ze 14 zemí hostí už 56. ročník Skiinterkriteria v Říčkách v Orlických horách

26. leden 2018 09:45

Lyžařský závod s nejdelší tradicí na světě, mezinárodní závod žáků ve sjezdovém lyžování Skiinterkriterium 2018. hostí až do soboty 27. ledna lyžařské talenty ze 14 zemí celého světa. 

Tradice pořádání závodu se nepřerušila celých 56 let a to je u podobných závodů nejdéle na světě. Na svahu černé sjezdovky poměří své schopnosti ve slalomu a obřím slalomu mladí lyžaři do 16 let.

Letos se přihlásily týmy ze 14 zemí světa. Nejdál to měli do Říček Australané. Přijeli také závodníci z Velké Británie, Litvy, Slovinska a samozřejmě závod pojedou také reprezentanti Čech, Slovenska a Polska.

Celkem se na kopci předvede skoro 200 lyžařů.

Čtěte takéON-LINE přenos závodů 56. ročníku Skiinterkriteria

„Velkými favority jsou tradičně ČR a SR, které pravidelně sbírají nejvíce bodů. Na předních místech se také často objevují závodníci Slovinska, Ruska, Velké Británie nebo i Holandska. To samozřejmě nevylučuje, že nepřekvapí někdo z ostatních výprav." říká člen organizačního výboru Jan Duffek.

Pořadatelé srdečně zvou ke sledování závodů přímo pod kopcem Zakletý. Kdo by nemohl dorazit, může celé lyžařské klání vidět na internetu. Online přenos po celou dobu závodů zajistí 5 kamer přímo na svahu: http://skiinterkriterium.ttnet.cz

Sněhové podmínky by měly být dobré, i když se v posledních dnech oteplilo.

Černobílé snímky z historie závodů Skiinterkriteria v Říčkách v Orlických horách

Závod se pojede převážně na technickém sněhu, což sportovní ředitel závodů Jaroslav Křístek vítá: „Pro mě jako ředitele je jednoznačně výhodnější technický sníh. Je kompaktnější, drží si vlhkost a proto je pak i trať pro závodníky od prvního do posledního spravedlivější."

Lidé, kteří o víkendu míří do Říček v Orlických horách lyžovat, se nemusejí obávat komplikací ani dlouhých front u turniketů. Závody provoz střediska nijak neomezí, červená a modrá sjezdovka zůstává otevřená.

56. ročník Skiinterkriteria v Říčkách v Orlických horách
autoři: Milan Baják , Zuzana Pecháčková
Spustit audio

Související