Na odložené lyže či snowboardy by měl vždy aspoň jeden člověk dohlížet, radí policisté

7. leden 2019 11:57

Zimní střediska v  Krkonoších jsou díky velmi dobrým sněhovým podmínkám plná lyžařů a snowboardistů. Proto se tam častěji vydávají policejní hlídky. Muži zákona kontrolují lyžaře, zda mají pod dohledem své vybavení. Lidé totiž lyže nebo prkna nechávají bez dozoru u pokladen, restaurací. Tím nahrávají zlodějům, kteří na jejich nepozornost čekají. 

Krádež vám na horách může zkazit celou dovolenou, nebo přinejmeším náladu

Dávejte si pozor na svou zimní výbavu

Většinu z nás by ani nenapadlo sebrat věc, která není naše - i když jí zrovna nikdo dvakrát nehlídá. Ale jsou mezi námi i lidé, pro které jsou například před restaurací na horách odložené lyže doslova výzvou. Co dělat pro to, aby radost z dovolené byla vaše a nezměnila se v radost zloděje? Odpověď je jednoduchá a vlastně jediná.

Krádeží je v Krkonoších zatím méně než loni, to se tam ztratilo vybavení za víc než 300 tisíc korun.

„Provádíme tady preventivní kontrolu lyží a lyžařů, jak si hlídají své vybavení. A koukali jsme, že jste si šli koupit permice a lyže jste nechali volně odložené," upozorňuje nepozorné návštěvníky hor Lukáš Vincenc, mluvčí Policie České republiky v Trutnově.

A hned dodává: „Určitě je dobré, pokud jste dva, aby jeden šel koupit jízdenky na lanovku a druhý hlídal lyže."

„Teď jsme prošli kolem několika stojanů a je tady nejméně pět párů lyží bez jakéhokoliv dohledu. Nikdo si jich nevšímá. Takže cizí člověk může klidně přijít, vzít si lyže a zase odejít," doplňuje kolegu policista Adam Messner.

Muži zákona kontrolují lyžaře, zda mají pod dohledem své vybavení

Od spodní stanice lanové dráhy jsme popošli pouhých několik metrů a stojíme u Zimního baru. Tady vidíme také stojan na lyže: „Lidé si jdou koupit občerstvení a většinou jde celá rodina dovnitř a vůbec nekoukají na odložené lyže. Nehlídají si to své vybavení," říká Adam Messner.

Zimní sezóna je v plném proudu. Krádeží lyží ale naštěstí ubývá. Potvrzují to trutnovští policisté.

„Máme tři oznámené případy, při kterých bylo odcizeno šest párů lyží. To samotné vyšetřování krádeže je potom samozřejmě velmi složité, protože na horách se pohybuje spousta lidí i cizinců. Šetření je velmi obtížné a samotné pátrání po odcizených lyžích rovněž," říká Lukáš Vincenc.

Zloději se v Krkonoších zaměřují na lyže z půjčoven

02796830.jpeg

Lyže jsou mezi zloději v Krkonoších oblíbeným artiklem. Kradou se odložené v autech i před restauracemi. Mimo zájem nenechavců nejsou ani půjčovny. Lidé si ale půjčené lyže mohou připojistit.

Jak by se měli lyžaři a snowboardisté ke svým věcem chovat? Měli by mít své vybavení neustále u sebe, neodkládat jej mimo dohled?

„Vždy je dobré, aby alespoň jeden člověk vždy na odložené lyže či snowboardy dohlížel. Nebo aby využili lidé služeb skiareálů, které umožňují uschování věcí," dodává Lukáš Vincenc.

„Ve Skiresortu ČERNÁ HORA - PEC nabízí úschovnu tři areály. Jedna úschovna je v Janských Lázních v podobě dolní stanice kabinové lanovky, v Peci pod Sněžkou je hned u vleku Javor a potom ještě ve Velké Úpě," říká Zina Plchová ze Skiresortu ČERNÁ HORA - PEC.

Policisté kontroly v lyžařských areálech plánují dělat až do konce zimní sezóny.

Spustit audio

Související