V Krkonoších teď můžete vidět častěji psí spřežení. Musheři před začátkem zimy zvyšují trénink

15. říjen 2019 07:49

Musheři v Krkonoších zvyšují trénink svých psů. Zimní sezóna závodů se blíží a proto je potřeba psy pořádně připravit. Mění se i jejich krmení, začínají dostávat větší přísun tuků. Psi teď denně běhají podstatně víc kilometrů než v létě. Na trénink se vyrazila podívat redaktorka Kateřina Kohoutová.

Jiří Vondrák začíná strojit psy do postrojů.
„Postrojování psů jde udělat bez systému. Prostě jak má člověk šňůry, tak psy postupně strojí. Vlastní systém začíná až v momentě zapřahání do sledu. Vepředu jsou zkušení lídři. Dnes tedy bude zkušený jen jeden. Máme tam vedle něj fenku, která se bude od zkušeného psa učit. Je to taková naše trošku premiéra."

Čtěte také

Jirkova přítelkyně Markéta mu pomáhá s uvazováním psů do postrojů.
„Já myslím, že se jim chce. Je to i slyšet."

Psi jsou zapřaženi před automobil. To je běžné?

„Je to bezpečné. Na 24 psů v zápřahu je auto, které váží dvě tuny. Samozřejmě, že to netáhnou bez motoru. Je tam motor na dvojku, aby byla nějaká konstantní rychlost mezi 13 až 15 kilometry za hodinu. A tím už imitujeme průměrné závodní tempo," vysvětluje Jiří Vondrák.

Musheři v Krkonoších zvyšují trénink svých psů. Zimní sezóna závodů se blíží

Zhruba po půl hodině běhu se spřežení zastavuje a musher své psy chválí.

Čtěte také

„V rámci tréninku teď jezdíme vzdálenosti mezi 15 až 20 kilometry na jeden trénink. Ale budeme to postupně posouvat dál," říká Jiří Vondrák.

„Když se vrátíme z tréninku, tak Jirka psy odmění. Potom je svlečeme z postrojů a pustíme na volno. Aby se vyběhali a uvolnili si svaly. Napijí se vody. Pak je uvážeme k boudám a dostanou krmení," popisuje postup Markéta.

Prvním závodem, kterého se tato rudnická psí smečka zúčastní, bude Krkonošská ledová jízda.

Spustit audio

Související