Odvahu psů i jejich pánů prověří mezinárodní závod psích spřežení Šediváčkův long

25. leden 2018

V Deštném v Orlických horách a okolí se koná jeden z nejtěžších evropských závodů psích spřežení, a to už po dvaadvacáté. Účastní se ho tradičně kolem 700 tažných psů a více než 100 musherů z osmi evropských států. 

Čeká je tradiční 200 km dlouhý čtyřetapový závod, letos však přes 30 účastníků vyrazí na 300 km dlouhý pětietapový závod s celkovým převýšením 10.600 metrů.

Pro některé kategorie spřežení je závod Mistrovstvím ČR. Přihlášeni jsou i snowbikeři.

Účastníci se sjeli do Orlických hor z devíti Evropských států. Marc van de Ven z Holandska se účastní už po patnácté, a to z domova ke startu Šediváčkova longu najel 1000 km. A přivezl si 14 psů - sibiřských husky.

V pátek 26. ledna připravil pro své posluchače Český rozhlas Hradec Králové od 9:00 do 12:00 hodin přímý přenos z tohoto extrémního závodu. Dozvíte se aktuality i mnoho zajímavostí z průběhu i přípravy Šediváčkova longu.

Organizátoři nepřetržitě ve dne v noci pracují na přípravě tratí. Jen na základním okruhu je třeba projet a vyznačit 60 km vybraných a schválených lesních cest. Trasy jsou vybírány ve spolupráci s vlastníky lesů, orgány ochrany přírody, obcemi i s dalšími subjekty tak, aby upravované běžecké trasy pokud možno míjely. Po skončení našeho závodu se tak síť běžeckých stop na hřebenech Orlických hor značně rozroste.

Šediváčkův long, extrémní závod psích spřežení

Počasí i jeho předpověď organizátorům přeje - teploty by neměly narůstat do kladných hodnot, sněhu je tak právě dost.

V poslední den závodu, v sobotu 27. ledna, proběhne od 15 hodin v osadě Jedlová v prostoru startu a cíle vyhlášení výsledků obou závodů.

autoři: KLO , nov
Spustit audio

Související