Orlické hory hostí extrémně těžký závod psích spřežení

25. září 2010

Na svazích Orlických hor se od 20. do 24. ledna 2004 utkají majitelé severských psů v nejdelším závodě psích spřežení v České republice. Na akci nazvanou Šediváčkův long by mělo dorazit na 120 spřežení z 12 evropských států. ČTK to řekl ředitel závodu Pavel Kučera. "Účastníky čeká čtyřdenní etapový závod s jedním povinným bivakem na sněhu. Psí spřežení ujedou celkem 222 kilometrů a závod je skutečně náročný, jak pro zvířata, tak pro jejich majitele," uvedl Kučera. Šediváčkův long, který je pojmenovaný po severském psovi, kterého zastřelil myslivec před prvním startem závodu, se letos koná již poosmé.

Organizátoři zatím neumí odhadnout, kolik severských psů do Deštného musheři, jak se majitelé psích spřežení nazývají, přivezou. "Určitě se objeví několik stovek psů, protože většina přihlášených závodníků chce dorazit se šesti až osmi psy," řekl Kučera.
Slavnostní zahájení závodu připravují pořadatelé na úterý 20. ledna v lyžařském areálu v Deštném. Závodníci se psy vyrazí na trať poprvé ve středu 21. ledna kolem 09:00 od penzionu Kristýna v Jedlové v Orlických horách. Vyhlášení vítězů je naplánováno na sobotu 24. ledna od 18:00 u penzionu Kristýna.
Závod Šediváčkův long je mistrovstvím České republiky v závodech psích spřežení na dlouhou trať, současně se letos poprvé jede jako mistrovství Evropy. Od roku 2002 je Šediváčův long zařazen mezi tři extrémní závody psích spřežení o titul Iron sled dog man.

Logo
Spustit audio