V Královéhradeckém kraji výrazně přibývá obcí, které obyvatele informují přes aplikaci v mobilech

29. srpen 2024 09:29

Čím dál víc obcí v Královéhradeckém kraji využívá pro komunikaci s občany mobilní aplikace v telefonech. Do nich jim úřady zasílají důležitá oznámení a tipy. Komunikační síť Munipolis, dříve pojmenovaná jako Mobilní rozhlas, za poslední rok zaznamenala skoro třicetiprocentní nárůst počtu zaregistrovaných obcí. 

Čtěte také

Podrobnosti k tomuto tématu zjišťovala reportérka Natálie Poláková. Kolik obcí v Královéhradeckém kraji síť Munipolis využívá?
Aktuálně jich je zaregistrovaných 225, což odpovídá více než polovině všech obcí v regionu. Za poslední dva roky jejich počet stoupl o více než třetinu. V posledním roce se přidalo skoro 40 samospráv různých velikostí.

Službu využívají jak malé obce s několika sty obyvateli - například Orlické Záhoří na Rychnovsku nebo Úbislavice na Jičínsku, ale také větší okresní města nebo krajské město. Radnice lidem pomocí této aplikace zasílají aktuality, praktické zprávy o odstávkách elektřiny, dopravních omezeních nebo i rozmístění kontejnerů, ale také výstrahy nebo třeba tipy na kulturní akce.

Čtěte také

Proč obce k tomuto způsobu komunikace přistupují?
Starostové tak nahrazují například klasický obecní rozhlas, a to hlavně proto, že jeho provoz je drahý a hlášení se v danou chvíli stejně dostane pouze k části obyvatel. Mobilní aplikace je spolehlivější v tom, že informace putují k lidem přímo a okamžitě a mají je k dispozici kdekoliv. To se hodí zejména u varování při krizových situacích jako jsou požáry nebo povodně.

Výhodou je také možnost zpětné vazby, kterou aplikace nabízí. Lidé se mohou například zapojit do anket nebo nahlašovat podněty nebo závady. Úskalím je ale samozřejmě to, že pro některé zejména starší lidi není vždy jednoduché si práci s moderní technologií osvojit.

S tím se potýkali například v Úbislavicích na Jičínsku, kde mobilní aplikaci spustili na začátku léta. Nezávislý starosta Ivan Plachý tehdy obcházel místní seniory a vysvětloval jim, jak aplikace funguje a jak si ji mají nainstalovat.

Čtěte také

Co tedy lidé potřebují k tomu, aby mohli aplikaci Munipolis používat?
Potřebují chytrý mobilní telefon a připojení k internetu, aby si aplikaci mohli stáhnout a nainstalovat. Poté se zaregistrují pomocí telefonního čísla a základních kontaktních údajů. Vyberou si profil konkrétní obce a z nabídky si navolí, o jaký typ informací mají zájem. Můžou třeba odebírat pouze dopravní nebo krizové informace.

Oznámení pak dostávají buď e-mailem nebo formou SMS či hlasové zprávy - opět podle toho, co si zvolí. Některé obce se snaží lidem tento proces usnadnit. Lidé tak pouze vyplní formulář na úřadě a do systému jsou pak automaticky zařazeni aniž by si museli aplikaci stahovat. Ještě doplním, že registrace a používání aplikace je pro uživatele zdarma. Poplatek platí pouze obec.

Spustit audio

Související