V Královéhradeckém kraji se ročně stane o 15 % víc dopravních nehod než v sousedním Pardubickém

16. červen 2024 08:35

V Královéhradeckém kraji se ročně stane přes 4 500 dopravních nehod. V porovnání se sousedním Pardubickým krajem je to o 15 procent víc. Nejčastějšími důvody jsou nepozornost, rychlá jízda a dále otáčení a couvání na nepovolených místech. Vyplývá to z analýzy, kterou dlouhodobě připravuje webová stránka Portál nehod. 

Čtěte také

Jaká jsou nejrizikovější místa na silnicích v našem kraji? To zjišťovala reportérka Natálie Poláková.
K nejvyššímu počtu nehod v Královéhradeckém kraji dochází poměrně logicky v okrese a krajském městě Hradec Králové, na druhém místě je pak okres Trutnov a následně za ním Náchod, Jičín a Rychnov nad Kněžnou. Jednotlivé okresy se navíc mezi sebou navzájem liší podle příčin vzniku nehod.

Například v okresech Jičín a Rychnov nad Kněžnou je výrazně vyšší podíl nehod, které nejsou zaviněné řidičem. Ve většině případů jde například o srážku s vysokou zvěří, která často pobývá právě na loukách v okolí silnic v těchto okresech. Jinak ale platí, že nejvíce nehod vzniká kvůli tomu, že jsou řidiči nepozorní a plně se nevěnují řízení.

Čtěte také

Na kterých místech v kraji by si měli řidiči dávat největší pozor?
Portál nehod vypracoval na základě dat z posledních pěti let seznam deseti nejrizikovějších míst v Královéhradeckém kraji. Na prvním místě je křižovatka výjezdů u obchodního centra v ulici Akademika Bedrny v Hradci Králové. Tam se za posledních 5 let stalo 30 nehod, nejčastěji kvůli chybám při odbočování.

Skoro stejný počet nehod se stal také na silnici 308 u Černilova směrem do Hradce Králové, kde řidiči jezdí dlouhodobě rychleji, než by odpovídalo stavu silnice. A třetím nejrizikovějším místem je úsek silnice u vesnice Pěkov na Náchodsku, kde řidiči za posledních 5 let havarovali skoro pětadvacetkrát.

Čtěte také

Jaká je v Královéhradeckém kraji nehodovost v porovnání s ostatními regiony?
Královéhradecký kraj patří podle Portálu nehod mezi středně nebo dokonce méně rizikové kraje. Podle přepočtu množství nehod na počet obyvatel za poslední dva roky je až na osmém místě v republice. Například ale ve srovnání s krajem Pardubickým je Královéhradecký kraj rizikovější. Počet nehod za rok je tady vyšší zhruba o 15 procent.

Možné důvody vysvětluje Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod. „Je to dáno i silnějším provozem směřujícím například do horských středisek v Krkonoších, stejně jako po tranzitních komunikacích na Moravu či do Polska.“

Na druhou stranu - oproti Středočeskému kraji je počet nehod v Královéhradeckém kraji jen zhruba třetinový.

Spustit audio

Související