Město Chlumec nad Cidlinou pořídilo nový radar na měření rychlosti. Co všechno řidiče teď čeká?

23. leden 2024 08:11

Radnice v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku koupila nový radar na měření rychlosti. Město počítá s tím, že tak zvýší bezpečnost chodců. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Proč Chlumec nad Cidlinou pořídil radar, doteď tam rychlost neměřili?
Měřili, ale podle nezávislého starosty Vladana Kárníka si na to museli najímat externisty, kteří do města na objednávku jezdili, ale teď by to mělo být pro město výrazně jednodušší. Nový radar za 313 tisíc bez DPH má teď k dispozici městská policie a může s ním do terénu vyrazit prakticky kdykoli bude potřeba.

Jak často teď tedy na měření rychlosti v Chlumci nad Cidlinou narazíme?
Podle starosty Vladana Kárníka častěji než dřív, kdy bylo nutné dlouho dopředu měření objednávat, teď mohou strážníci do terénu s radarem kdykoliv. Radnice bude i tak vytvářet plán měření, úplně bez systému to nebude, ale měřit budou strážníci nepravidelně dvakrát až třikrát týdně v různých časech a na různých místech.

Těch má město schválených patnáct. A to konkrétně takových, kdy byla dopravu opravdu, řekněme, nebezpečná. Nebo kde řidiči jezdili dlouhodobě rychle. Jedná se především o delší rovné úseky. Rozhodně se prý strážníci nebudou nikde schovávat.

Čtěte také

Zájmem města je, aby byli vidět a aby měření rychlosti fungovalo spíše preventivně než jako sankce vybírání peněz.

Má město nějaký plán, jak naloží s penězi vybranými na pokutách?
Žádný takový konkrétní plán neexistuje, peníze půjdou do městského rozpočtu, ale není to tak, že by si radnice dala za úkol vybrat třeba milión korun ročně, aby za něj mohla něco postavit nebo opravit. Co do rozpočtu přijde, to tam přijde, a město to pak použije podle potřeby, ale peníze podle starosty nejsou tím nejdůležitějším.

Klíčové prý je, aby se podařilo omezit počet řidičů, kteří městem projíždějí rychle - a úplnou výjimkou nejsou Chlumci nad Cidlinou ani takoví, kteří mají na tachometru osmdesátku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související