V kraji roste zájem o „milostivé léto", které umožňuje dlužníkům v exekucích zbavit se části závazků

1. listopad 2021 09:09

Dluhové poradny v Královéhradeckém kraji evidují rostoucí zájem klientů o využití takzvaného Milostivého léta. To nemá s kalendářem nic společného, a když, tak pouze s kalendářem splátkovým. Pomoci může dlužníkům, kteří mají dluhy například u státu, krajského nebo obecního úřadu nebo jejich organizací. Ke společnostem, které se k akci připojily, patří i některé soukromé subjekty, například banky. Zbavit se exekuce ale není úplně jednoduché.

Nejprve je potřeba zaplatit samotný dluh, který v řadě případů činí desítky nebo stovky tisíc korun.

Čtěte také

To, že dlužník nebude muset platit úroky a exekutorům zaplatí jen 908 korun místo dosud účtovaných tisíců, řadě lidí moc nepomůže, je přesvědčen královéhradecký exekutor Martin Štika.
„Lidé ty peníze nemají. Najednou je někde seženou a zase se zadluží. Typicky u nějakého komerčního subjektu, kde jsou zase nějaké úroky a platební podmínky, které když nedodrží, tak se ocitnou znovu v exekuci. Je to v podstatě spirála."

S Martinem Štikou souhlasí i Renata Janková z Poradny pro lidi v tísni v Hradci Králové.
„Moje zkušenost je, že chodí klienti, kteří pobírají dávky hmotné nouze a pokud by tam vyvstala možnost půjčení, tak bych jim nedoporučila půjčit si někde jinde. Protože v kamenných bankách půjčku nedostanou a rychlé půjčky, to je cesta do pekla. Protože tam je to nesplatitelné."

Čtěte také

Pokud se dlužník rozhodne Milostivé léto využít, musí o tom informovat právě exekutory. I na kancelář Martina Štiky se už obracejí desítky z nich.

Jenže často jim chybí i základní informace - institut Milostivého léta se totiž ani zdaleka nevztahuje na všechny dluhy ani u krajů nebo obcí, říká například mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.
„Takto nelze řešit třeba daňové exekuce, kam spadají například poplatky za odpady nebo správní exekuce týkající se třeba přestupků."

Čtěte také

Klientů v poradnách v posledních dnech výrazně přibylo, často ale přijdou s nedostatečnými informacemi a mylnou představou. Někteří dokonce s tím, že si myslí, že stačí nahlásit jméno a adresu a dluh tím zmizí sám od sebe.

A pak chodí i ti, kteří se nevyznají v podmínkách, popisuje odborný dluhový poradce Roman Binder z poradny v Hradci Králové.
„Spousta lidí má pohled zjednodušený. Měl jsem tady například paní, která má u finančního úřadu velký dluh a přišla s tím, že se jí Milostivé léto určitě týká. Ale těchto exekucí se to nedotýká. Takže tito lidé mají smůlu."

I když Milostivé léto, které mohou zájemci využít až do 28. ledna, vypadá na první pohled lákavě, spousta lidí na splnění jeho podmínek nedosáhne a další části dlužníků se nevyplatí - vzhledem k povinnosti uhradit okamžitě základní dluh je často rozumnějším nebo dokonce jediným řešením insolvence.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související