Oddlužení je jediný způsob, jak se dlužník jednou provždy zbaví dluhů. I vy můžete začít znovu

19. březen 2021

Jaké jsou hlavní podmínky oddlužení neboli osobního bankrotu stanovené insolvenčním zákonem? 

Pokud si nejste jisti, zda podmínky pro oddlužení splňujete, neostýchejte se kontaktovat finančního poradce, se kterým celou situaci detailně proberete. Nezbytnou podmínkou je totiž perfektní návrh na povolení oddlužení.

Aby mohl soud o Vašem oddlužení vůbec rozhodovat, je třeba zahájit tzv. insolvenční řízení. Toto řízení se zahajuje tzv. insolvenčním návrhem spojeným s návrhem na povolení oddlužení.

Tento návrh musí jednak obsahovat veškeré zákonem stanovené náležitosti, být srozumitelný a určitý, jednak k němu musí být připojeny zákonem i soudy požadované přílohy. Návrh musí být sepsán a za dlužníka k soudu podán pouze zákonem stanovenými odborníky, např. advokátem.

Úpadek je v insolvenčním zákoně popsán takto:

  • dlužník má více věřitelů (tedy minimálně dva),
  • dlužník má alespoň dva své dluhy po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti,
  • dlužník své dluhy není schopen plnit (nachází se v platební neschopnosti).

O oddlužení lze požádat i v případě, kdy své dluhy zatím splácíte, avšak splátky jsou tak vysoké, že je nemůžete do budoucna zvládnout. Proto i v takovém případě můžete žádat o osobní bankrot a nemusíte zbytečně čekat. Čím dříve zahájíte kroky k oddlužení, tím nižší dluhy budete platit!

Schopnost zaplatit alespoň část dluhů

Pro splnění této podmínky oddlužení je třeba, aby měl dlužník buď příjem v odpovídající výši - mzdu, plat, příjem z podnikání, odměnu z dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, důchod (jakýkoliv), mateřskou, rodičovskou, podporu v nezaměstnanosti, nemocenskou, rentu, výsluhový příspěvek, příjem z pronájmu atd.

Čtěte také

Pokud je příjem příliš nízký nebo dokonce žádný, lze oddlužení splácet také pomocí příspěvku třetí osoby, a to tzv. darovací smlouvou nebo smlouvou o důchodu.

Pokud máte dluhy z podnikání, mají věřitelé těchto dluhů právo vyslovit s vaším oddlužením odůvodněný nesouhlas, jehož důsledkem může být neúspěch oddlužení. K tomu je však třeba uvést, že pokud se věřitel dluhu z vašeho podnikání k oddlužení nevyjádří, což je poměrně časté, považuje se jeho mlčení za souhlas s oddlužením.

Skutečnost, že splňujete podmínky pro oddlužení, ještě sama o sobě neznamená, že oddlužením úspěšně projdete. Dlužník musí v průběhu oddlužení plnit celou řadu povinností a nesmí mít k oddlužení nedbalý nebo lehkomyslný přístup. Některé povinnosti stanovuje zákon, jiné jsou požadovány soudy.

Pokud dlužník své povinnosti v oddlužení plní nedbale či lehkomyslně, je to důvod k neschválení oddlužení, stejně jako ke zrušení oddlužení již schváleného.

Mgr. Tomáš Souček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Mgr. Tomášem Součkem si můžete poslechnout v audioarchivu.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související