Byliny je dobré sbírat za slunných dní a po 14. hodině, doporučuje výživová specialistka Jana Krátká
Jdeme se pustit do jarní očisty! Leden bereme často jako výzvu k novým začátkům, podobné to bývá i na jaře. Nastává odhodlání změnit stravovací a pohybové návyky, pročistit tělo, odlehčit mu. Tomu všemu nahrává počasí, více sluníčka a vyšší teploty. Takže odhazujeme vrstvy oblečení, kolem nás je mnoho zeleného a spousta možností.
Čtěte také
Možná je to čas i změnit něco uvnitř nás. Jak přistupovat sami k sobě, být k sobě vlídnější. O tom všem si povídáme s výživovou specialistkou Janou Krátkou.
Čím tedy začít s jarní očistou organismu? Jen pít bylinky a nasadit hladovku?
Vypadá to sice velice lákavě, že by to mohlo člověka zachránit ode všech neduhů, ale opravdu je důležité začít postupně. Protože pro náš organismus by to bylo moc najednou. Ze svátečních laskomin ihned přejít na šťávičky a pouze bylinky. Je potřeba ty bylinky, které teď začaly hojně růst, postupně přidávat do jídla a krásně organismus připravovat.
Chlorofyl dávat do těla, zelené barvivo, který má podobnou strukturu jako naše krevní řečiště. Jen my tam máme železo a chlorofyl má hořčík. A ono nás to začne pomalinku čistit, ředit nám krev, protože po zimě máme zahuštěno tělo i mysl. Zelená bylina nám tedy začne otvírat brány, ale pomaličku, ne žádným velkým spěchem.
Čtěte také
Vy jste přinesla medvědí česnek, což je hit jara. Kde ho hledat?
Medvědí česnek má hojný výskyt ve vlhčích listnatých lesích. Když půjdete někde okolo řeky, tak na něj můžete narazit. Vypadá opravdu jako zelené plantáže a poznáte jej také podle jeho výrazné česnekové vůně, která vás přiláká. Když si nebudete jisti, stačí mezi prsty projmout lísteček a česneková vůně ho hned prozradí. I když je jemnější než klasický česnek.
Je to látka, která umí čistit tukové zásoby po zimě, umí rozbít tukovou buňku. A právě to naladí tělo i naši krev, že je řidší a výživa se dostane více do buněk, které po zimě spinkají.
Jak listy medvědího česneku použít?
Nejlepší je začerstva sníst, třeba i s nějakým tukem, lepším sýrem nebo s tvarohem. Můžeme ho i klidně nastříhat třeba do směsi masa, je to takové osvěžení. Ale nemusí neprojít úplně varem, abychom ty jeho hodnoty nezničili.
Čtěte také
Poradíte, jak sbírat medvědí česnek?
Bylinky všeobecně by bylo dobré sbírat jen za slunného dne a po čtrnácté hodině. Protože zelené listy obsahují i dusičnany a sluníčko je stáhne zpátky do kořenů. Pak je bylinka bezpečná, protože všeho moc také škodí. To znamená, kdybychom trhali za temného dne nebo časně ráno, tak dusičnan by nám mohl uškodit.
Chceme si vyčistit orgány, které filtrují škodlivé a odpadní látky v těle. Tedy játra a ledviny. Co bychom tady mohli doporučit?
Nyní je právě období jater, kdy se játra sama umí čistit. My jim pomůžeme tím, že si odlehčíme trávení. To znamená nekonzumovat žádné těžší věci, co se týče jednoduchého cukru a tukových záležitostí. Protože játra mají přirozeně samočistící tendenci a my jim uděláme prázdniny na trávení, tak nám játra poděkují.
Pleť bude také svěží, přestanou padat vlasy. Protože čištěním jater a odlehčením nám vlásky zůstanou, vlasové cibulky se zacelí. Krásně se nám celé tělo zahojí velmi rychle.
Celou bylinkovou jarní radioporadnu s výživovou specialistkou Janou Krátkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.