Lhát se nevyplácí. Při uzavírání životného pojištění vůbec ne. Před podpisem si vše přečtěte dvakrát

15. březen 2021

Co je psáno, to je dáno. Zvlášť když je to podepsáno. Všeobecné, případně také speciální obchodní podmínky nebývají právě napínavé čtení. Povíme vám, proč zatnout zuby a prostudovat je před podpisem životní pojistky raději i dvakrát. A přidáme varování, že lhát se nevyplácí. U pojištění tedy rozhodně ne.

Finanční poradce Radek Šejvl hovoří v naší radioporadně o tom, na co dát pozor při uzavírání životního pojištění.

Čtěte také

Víte, proč se pojistit, znáte základní pojmy a víte, jaké jsou typy životního pojištění? Máte představu i o tom, jak které riziko ocenit, tedy kolik peněz chtít, když se vám přihodí nějaká nepříjemná věc?

Je čas zamířit k poradci a popovídat si s ním o tom, jaká rizika má smlouva pokrýt, nechat si nabídnout cenu - a pokud vše bude vyhovovat, třeba i uzavřít smlouvu.

Aby mohl poradce udělat nějakou nabídku, musí vás napřed trochu poznat, zvážit, jaké je riziko, že se vám něco stane.

Vyplňujeme formuláře

Nejdřív má propisku v ruce poradce. On odvede kancelářskou práci. Ale žádný strach, váš čas samozřejmě také přijde - nejpozději při podepisování.

Připravte se na to, že se vás poradce bude ptát na zdraví, kde pracujete a co děláte ve volném čase, bude se ptát na koníčky, na sporty. Pozor! Nejde o zdvořilostní konverzaci. Ve svém vlastním zájmu říkejte pravdu. Podle typu zaměstnání budete zařazeni do určité rizikové skupiny, která, stejně jako váš zdravotní stav, ovlivňuje výši pojistného.

Zdravotní dotazník

Při vyplňování formuláře se vás poradce bude ptát na nemoci a zdravotní problémy, které máte nebo jste měli v minulosti. Pojišťovna tak zjišťuje, jak moc jste pro ni rizikový klient a zda vás může do pojištění přijmout.

Čtěte také

Odpovědi na dotazy nepodceňujte. Nepravdivá odpověď pro vás v budoucnu může znamenat jediné: Nedostanete z pojistky žádné peníze. Zdravotní dotazník chrání v první řadě vás.

Hrozí vám zvýšené riziko úrazu? Čím nebezpečnější práci či koníčky máte, tím víc za pojištění zaplatíte.

Osobní údaje nemusíte poradci ani diktovat, opíše si je z dokladů. Musíte ovšem znát údaje osob, které obmyslíte. Obmyšlenou osobou je ten, kdo dostane peníze z pojistky, pokud vy už si je převzít nebudete moci.

Všeobecné a speciální obchodní podmínky

Malé písmo a hutný text na několika stránkách, navíc to snad ani není česky. Takový pocit mají většinou zájemci o sjednání pojistky z dokumentu, který je standardní součástí pojistné smlouvy a je stejně důležitý jako smlouva samotná. Nepodceňujte jeho obsah.

Může to být ta nejcennější zbraň, jakou držíte v ruce. Přečtěte si je. Před podpisem smlouvy i před hlášením pojistné události. Pojišťovny se na jejich znění často odvolávají.

Radek Šejvl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Radkem Šejvlem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související