Finanční poradce Radek Šejvl v naší radioporadně na téma: spotřebitelské úvěry

24. srpen 2018

Spotřebitelský úvěr je jeden z úvěrů určený pro jednotlivce - spotřebitele na nepodnikatelské účely, typicky pro nákup spotřebního zboží, automobilu, vybavení domácnosti a podobně. Pro nemovitosti nebo kapitál na podnikání se většinou používají jiné, pro to určené úvěry nebo hypotéky.

Spotřebitelský úvěr může ale nemusí být zajištěný ručením. To má, pokud je výše půjčované částky vyšší než určitý limit, který se v současnosti pohybuje přibližně kolem půl milionu korun. Ppůjčky nad milion korun není obvyklé řešit tímto typem úvěru.

Radek Šejvl a finanční poradna. Spoření na důchod

senioři - důchodci - starší pár

Finanční radioporadna s Radkem Šejvlem na téma: spoření na důchod.

Je-li ručení vyžadováno, musí ten, který si chce spotřebitelský úvěr vzít, ručit nějakou movitou věcí nebo nemovitostí, nebo sehnat ke svému úvěru ručitele.

Spotřebitelský úvěr běžně zajišťují banky a další finanční instituce, existují ale i úvěrové společnosti, které se na ně specializují. Strana, která finanční hotovost poskytuje, z úvěru získává úrok. Jeho výše může být různá, ale většinou se pohybuje mezi 8,5 a 15,9 % ročně.

Spotřebitelský úvěr je typicky splácen v měsíčních splátkách v dohodnutém datu v měsíci. Počet splátek je volitelný a odvíjí se od toho, co nabízí úvěrová společnost, od finančních možností jednotlivce a výše úvěru.

Peníze (Ilustrační foto)

V České republice spotřebitelský úvěr původně upravoval zákon č. 321/2001 Sb., o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru. Později byl nahrazen zákonem č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru, který sám ovšem byl od 1. prosince 2016 zrušen a nahrazen dalším zákonem č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru. Část právníků volá po dalším zpřísnění.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související