V kraji pokračuje epidemie chřipky a respiračních onemocnění. Některé nemocnice omezují návštěvy

13. únor 2024 07:56

Některé nemocnice v Královéhradeckém kraji nyní omezují návštěvy u pacientů. Důvodem je nárůst onemocnění dýchacích cest, nejčastěji chřipky. Nejvíce nakažených je aktuálně na Hradecku a Jičínsku. Případů covidu-19 v našem regionu v posledních týdnech ale ubývá. Další podrobnosti zjišťovala reportérka Natálie Poláková. 

Z dat krajské hygienické stanice vyplývá, že počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest v Královéhradeckém kraji minulý týden vzrostl o 6 procent. Na každých 100 tisíc obyvatel tedy připadá 1 867 případů. Nejčastěji jsou nemocné děti ve věku do pěti let a nejnižší nemocnost je u seniorů.

Čtěte také

Závažných případů chřipky zaznamenala krajská hygienická stanice od začátku roku 11, z toho jeden pacient zemřel. Co se týče nemoci covid-19, tak u té počty nově zjištěných případů v Královéhradeckém kraji už několikátý týden v řadě klesají.

Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách uvádí, že za poslední týden testy v našem regionu odhalily 7 případů tohoto onemocnění v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Které nemocnice už musely omezit návštěvy?
Zákaz návštěv platí až do dovolání v Oblastní nemocnici Jičín, pod kterou spadá i nemocnice v Novém Bydžově.

Čtěte také

Výjimky jsou možné po domluvě s lékaři v odůvodněných případech jako jsou závažné zdravotní stavy. Je také možná přítomnost otců u porodu a na oddělení šestinedělí.

Návštěvy omezila i Fakultní nemocnice v Hradci Králové, ve které je podle mluvčího Jakuba Sochora aktuálně hospitalizovaných skoro 90 pacientů s akutními respiračními nemocemi včetně 10 případů covidu-19. Aby lidé mohli za svými blízkými do fakultní nemocnice, tak potřebují povolení a musí být domluveni s ošetřujícím personálem jednotlivých pracovišť.

Ostatní nemocnice v Královéhradeckém kraje zatím fungují bez omezení a návštěvy nyní zakázat neplánují.

Čtěte také

Musí návštěvy regulovat také domovy pro seniory?
Zákaz návštěv platí v Léčebně dlouhodobě nemocných v Novém Bydžově, která spadá pod už zmiňovanou jičínskou nemocnici. Léčebny pro dlouhodobě nemocné v Hradci Králové a v Opočně ale fungují bez omezení a ani jednotlivé domovy pro seniory, kterých jsem oslovila několik, zákaz návštěv teď zavádět neplánují.

Zdravotníci a sociální pracovníci ale při návštěvách doporučují nosit respirátory, důkladně si mýt ruce a dodržovat rozestupy. Do zařízení by samozřejmě neměli chodit lidé, kteří pociťují nějaké příznaky nemoci nebo se necítí dobře.

Spustit audio

Související