Česko je opět uprostřed epidemie, tentokrát jde o vlnu akutních respiračních infekcí včetně chřipky

20. prosinec 2022 06:51

V České republice přibývá lidí, které trápí respirační onemocnění. Některé nemocnice evidují víc hospitalizovaných, hygienici doporučují používání roušek a omezit podávání ruky nebo objímání. Situaci v Královéhradeckém kraji sleduje reportér Václav Plecháček.

Právě teď jsi v ordinaci pediatra ve Rtyni v Podkrkonoší na Trutnovsku. Má lékařka v poslední době víc práce?

Je to znát, má více práce a to zhruba poslední dva týdny. Do ordinace přicházejí většinou pacienti s respiračními potížemi. Překvapivé je pro lékařku to, že už teď v prosince se mezi nimi objevuje pravá chřipka. O víkendu sloužila tato lékařka v Trutnově a byla to služby od rána do večera a skutečně to prý bylo velice náročné.

Čtěte také

Paradoxně nechodilo tolik lidé s respiračními problémy, ale s angínami a spálou. Podle lékařky to naznačuje, že se chřipka a další respirační obtíže přesunují postupně celou republikou, protože Rtyně je od Trutnova kousek vzdálena.

A v horských oblastech i vlivem příjezdu hostů na vánoční svátky z různých koutů České republiky může výskyt respiračních nemocí kulminovat, ale tak tomu ostatně bývá každý rok.

Hned vedle ordinace pediatra ve Rtyni v Podkrkonoší, kde jsem momentálně já, je také praktik pro dospělé. Také u něj je v čekárně úplně plno a někteří lidé stojí i na chodbě.

Jak vypadá situace podle hygieniků, respektive podle statistik, které mají k dispozici?

Čtěte také

Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje má poslední data k 16. prosinci, to hygienici evidovali v našem kraji celkem 2 181 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel, tedy vzestup o víc než 16 procent v porovnání s týdnem předcházejícím.

Víc nemocných je ve všech věkových skupinách, za poslední dobu nejvíc mezi osobami nad 65 let a to o víc než čtvrtinu. Nejvyšší počty nemocných evidují hygienici stále mezi dětmi do 5 let a školáky.

Jak se to, co jsme zatím říkali, projevuje v nemocnicích napříč Královéhradeckým krajem?

Čtěte také

Fakultní nemocnice v Hradci Králové potvrzuje celorepublikový trend. Podle mluvčího nemocnice eviduje v posledních týdnech rychlý nárůst počtu akutních respiračních onemocnění u pacientů na pohotovostech pro děti i dospělé.

Zároveň stoupá počet pacientů s respiračními obtížemi, které museli lékaři hospitalizovat. Přibylo také nemocných mezi personálem. Zatím ale ve fakultní nemocnici nejsou zakázané návštěvy, platí jen doporučení nosit roušky.

V nemocnicích řízených krajským Zdravotnickým holdingem registrují větší počet pacientů s respiračními obtížemi podle mluvčí holdingu jen v Jičíně. Většinou jde o starší lidi s chronickými problémy, část těchto pacientů je hospitalizována. Vyšší obsazenost lůžek je v těchto dnech také na dětském oddělení jičínské nemocnice.

Spustit audio

Související