9 způsobů jak posílit imunitní systém. Bez něj bychom byli pro bakterie a viry snadnou kořistí

12. duben 2021

Imunitní systém je soubor buněčných mechanismů nezbytný pro naše přežití. Chrání nás před bakteriemi, viry a dalšími mikroby a působí jako prevence před infekcemi. Představte si imunitní systém jako štít, který vás nonstop chrání před útoky bakterií, virů a parazitů. Jak funguje imunitní systém a čím ho nastartovat? 

MUDr. Irena Krčmová hovoří v naší radioporadně na téma: naše buněčná imunita a jak ji zvýšit.

Co je vlastně imunitní systém a jak funguje?

Imunitní systém je rozsáhlá síť buněk a tkání neustále hledající nepřátelské organismy v našem těle, které se snaží ničit.

Čtěte také

Imunita dokáže rozlišit naše vlastní buňky od cizích, díky tomu zahájí útok jen proti patogenům, které v našem organismu nemají, co pohledávat.

Když imunitní systém v rozpoznávaní selhává dochází k tzv. autoimunitním poruchám (celiakie, diabetes typu I, atd.).

Hlavním pilířem imunitního systému jsou bílé krvinky.

Bílé krvinky neboli leukocyty kolují v cévách a neustále hledají patogeny. Jakmile najdou cíl, začnou se množit a vysílat signály do jiných typů buněk, aby dělaly totéž. Centra bílých krvinek jsou v těle uloženy na různých místech a nazýváme je lymfatickými orgány (slezina, mízní uzlina, kostní dřeň, mandle, apendix).

Existují dva hlavní typy bílých krvinek

Fagocyty jsou buňky, které pohlcují jiné buňky, tedy patogeny a mrtvé či odumírající buňky.

Krvinky

Lymfocyty pomáhají tělu zapamatovat si minulé útočníky a rozpoznat je, pokud se znovu vrátí. Jsou dva druhy B lymfocyty a T lymfocyty. Díky schopnosti zapamatování si útoků a schopnosti produkce vlastních protilátek se naše imunita neustále zesiluje. Proto jsou dospělí méně nemocní než děti.

9 tipů jak posílit náš imunitní systém:

Zdravé střevo
Ačkoli to na první pohled nemusí být zřejmé náš gastrointestinální trakt tvoří podstatnou část našeho imunitního systému. Až 70 procent imunitních buněk se nachází právě ve střevech.

Přísun vitamínů
Vitamín D je pravděpodobně nejdůležitějším vitamínem, který je spojován s funkcí imunitního systému. Kromě doplňků stravy a sluneční paprsků můžete vitamín D přijímat například z ryb, hovězího masa a vajec.

Čtěte také

Neméně důležitý je také vitamín C. Jeho potřeba stoupá u osob se zvýšenou stresovou zátěží. Dalším zajímavým vitamínem, který má silné antioxidační účinky je také vitamín E.

Příjem minerálů
Na správnou funkci imunitního systému má vliv i hladina minerálů. Zejména jsou to minerály zinek a selen. Deficit těchto minerálních látek oslabuje imunitní systém. Zdrojem zinku jsou především potraviny s vysokým obsahem bílkovin jako je hovězí maso, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zvýšený příjem zeleniny
Zvláště brukvovitá zelenina a špenát by se v jídelníčku měly objevovat nejčastěji, obsahují totiž kyselinu listovou, která je důležitá pro tvorbu bílých krvinek.

Příjem potravin zvyšujících reakci imunitního systému
Mezi potraviny, které pozitivně působí na náš imunitní systém patří medicinální houby jako je reishi nebo shiitake). Další vhodnou potravinou je česnek, který je považován za širokospektrální antimikrobiální látku posilující imunitu.

Neméně důležitou potravinou je zázvor. Kromě svých protizánětlivých účinků pomáhá zázvor také čistit lymfatický systém a odstraňovat toxiny z těla.

Byliny podporující imunitu
Pokud se z nějakého důvodu vyskytnou opakující se infekce, můžete zkusit některé z bylin jako je ženšen, echinacea, astragalus nebo eleuterokok. Zvyšují odolnost na stres.

Čtěte také

Dostatečný spánek
Nedostatek spánku spolu se stresem zvyšuje produkci kortizolu, který bývá spolu s adrenalinem vyplavován v těch situacích, kdy zažíváme nějaké napětí. Jeho dlouhodobé zvýšení potlačuje imunitní funkce.

Omezit alkohol a kouření
Nadměrná konzumace alkoholu výrazně poškozuje imunitní systém, protože narušuje schopnost těla bránit se před infekcí a přispívá k poškození orgánů.

Omezit stres a úzkost např. cvičením
Pokud jsme ve stresu, nebo zažíváme úzkost a imunitní systém je ochromen kortizolem.

Celou radioporadnu s MUDr. Irenou Krčmovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.