V hradecké fakultní nemocnici očkují proti covidu znovu každý všední den. I novou vakcínou

20. září 2022 07:54

Fakultní nemocnice v Hradci Králové začala od tohoto týdne znovu očkovat proti koronaviru každý všední den. K dispozici má i novou vakcínu, účinnou proti subvariantě Omikron BA1. Hned v pondělí 19. září si pro ni přišly desítky zájemců.

Čtěte také

„Vy jdete už na čtvrtou dávku, tak se pojďte tady ke mně posadit,“ říká zdravotní sestra. Jen na pondělí 19. září si termín očkování rezervovalo 51 lidí, další přišli bez registrace.

Zájem se ve srovnání s uplynulými týdny mírně zvýšil, podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora ale stále zůstává daleko za statistikami, které v nemocnici evidovali třeba v zimě. Na chodbě před ordinacemi, ve kterých se očkuje, sedí většinou ti, kterým lékaři další přeočkování doporučili - třeba senioři nebo lidé s jinými zdravotními problémy.

Nechyběl mezi nimi ani třiaosmdesátiletý Slávek z Orlických hor. „Za svůj dlouhý život mám s očkováním jen samé dobré zkušenosti. Takže když je příležitost, vůbec neváhám.

Čtěte také

Hradecká fakultní nemocnice je první v kraji, která rozšířila očkovací hodiny, další nemocnice se k tomu zatím nechystají, říká mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová. „Zatím nemáme v plánu rozšiřovat očkovací kapacity. V našich nemocnicích se očkuje zpravidla jednou týdně.

„Domluva je taková, že pokud výrazně nenaroste zájem o očkování, tak tuto dobu upravovat nebudeme. Protože musíme samozřejmě očkování organizovat tak, aby to bylo efektivní z pohledu využití našeho personálu, dodává Lucie Chytilová.

Zájemci o očkování posilujících dávek si mohou termín k očkování od 19. září 2022 rezervovat na https://registrace.mzcr.cz nebo na https://ceskoockuje.cz. Po registraci obdrží potvrzenou rezervaci s uvedeným datem, časem a místem očkování.

A zájem mimo Hradec Králové zatím zůstává setrvalý, naznačuje krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý. „Myslím si, že je to stále stejné. Že se to příliš nezhoršilo, když to vezmu pozitivně. Pokud to vezmu negativně, tak se to ani příliš nezlepšilo.

Do očkovacích center v Královéhradeckém kraji by mohla ještě v září dorazit další vakcína, účinná už i na aktuálně nejrozšířenější subvarianty BA4 a BA5. Podle Jaroslava Malého už je schválená a čeká se jen na dodávky od obchodníků. Pak by zájem o očkování mohl být ještě větší.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související