V Hradci Králové vznikne nový re-use bazar. Tomu stávajícímu už přestává stačit dosavadní kapacita

8. říjen 2024 08:26

Královéhradeckému projektu "re-use" po roce od otevření prvního dobročinného bazaru ve městě nestačí dosavadní prostory. Obchod se specializuje na opětovné využití opotřebených věcí. Lidé si v něm můžou pořídit třeba knížky, věci do domácnosti, hračky pro děti. Nový bazar rozšíří sortiment hlavně o velké elektrospotřebiče. 

Čtěte také

Nově si lidé za podstatně méně peněz než v obchodech s novým zbožím budou moci zakoupit třeba ledničku nebo pračku a to včetně revize rozvodů elektřiny.

„Na shledanou! Takže jsme říkali 270 korun. Padesátikorunu náhodou nemáte, pane?“ Jsme v Kotěrově ulici v historickém centru Hradce Králové hned za budovou Muzea východních Čech. V prvním hradeckém re-u bazaru právě teď nakupují čtyři lidé.

Za prodejním pultem stojí Hana Zemanová, je v důchodu a na první pohled se zdá, že ji práce baví. „Tady jsou zákazníci z nejrůznějšího věkového i společenského spektra. To znamená, od studentů až po seniory.

Čtěte také

Pojďme přiblížit sortiment, co všechno se tady dá sehnat? „Sklo, porcelán, keramika, domácí potřeby, nádobí, dětské věci, i pár kousků dětského oblečení tady máme, knihy, učebnice, slovníky, sportovní záležitosti, je to poměrně hodně široký sortiment.

Vy jste se zákazníky v téměř každodenním kontaktu. Jak oni k tomu přistupují, mají radost, že mohou něco sehnat levněji? „Chodí sem zákazníci z praktických důvodů, pak sem chodí třeba skupina sběratelů, kteří hledají věci, které by se jim hodily do jejich sbírky.

Jsou tu použité věci, ale hezké

Čtěte také

„My prosíme občany, kteří sem přinášejí zboží, co jim doma překáží, aby bylo čisté, funkční, nerozbité. Aby to prostě k něčemu vypadalo, protože ty věci musí být prodejné. Když to čisté není, tak to dočišťujeme a domýváme. Když je něco opravdu neprodejné, tak požádám, aby to odvezli do sběrného dvora.

S Martinem Huškem, ředitelem městské společnosti Hradecké služby, které re-use bazar provozuje, se teď přesouváme do zatím prázdného budoucího dobročinného obchodu, který je vzdálený jen pár metrů od svého dvojčete v Kotěrově ulici. Nový prostor budoucího re-use bazaru v Divišově ulici se bude lišit čím?

Čtěte také

„Princip bude úplně stejný, ty věci se nestanou odpadem, ale dáváme jim nový život. Veškeré prostředky potom předáváme do veřejných sbírek na ekologické projekty ve městě. Je o to takový zájem, že jsme to rozšířili do nových prostor, vysvětluje Martin Hušek.

A doplňuje. „Sledujeme rostoucí tendenci. V roce 2023, a to částečně i díky nové provozovně v Kotěrově ulici, se vybralo 400 tisíc korun za rok. A letos za prvních 9 měsíců roku 2024 jsme vybrali už částku kolem půl milionu korun.

Do projektu re-use se mohou lidé v Hradci Králové zapojit i ve všech sběrných dvorech, kde na podobném principu jako bazar fungují i re-use pointy. První z nich město spustilo už před čtyřmi lety.

Spustit audio

Související