V Hradci Králové vandalové poničili výstavu vraků aut zasažených při ruské agresi na Ukrajině

27. listopad 2022 08:41

Vandalové poškodili výstavu vraků aut z války na Ukrajině umístěnou na náměstí 28. října v Hradci Králové. Tři autovraky jsou součástí putovní výstavy Příběhy z Ukrajiny, která má poukázat na hrůzy konfliktu dotýkající se civilního obyvatelstva. Případ vyšetřuje policie.

„Jeden z těchto vozů byl postprejován, další byly poničeny. Byť se jedná o už zničená auta, tak se na nich vandalové vyřádili ještě více. Jakoby by ten válečný konflikt pokračoval i v Hradci Králové,“ popisuje ředitel východočeské pobočky organizace Paměť národa Michal Bureš.

Čtěte také

Královéhradečtí krajští policisté teď podle mluvčí Elišky Pospíšilové Majerové kontrolují kamerové záznamy z okolí. „Policie v tuto chvíli věc prověřuje pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci neznámým pachatelem. Za takový čin hrozí vězení až jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Výstava autovraků zasažených při ruské agresi na Ukrajině začala na náměstí 28. října v Hradci Králové 17. listopadu a trvat má do 6. prosince. Po jejím skončením v Hradci Králové by se měla přesunout do Olomouce.

Čtěte také

Lidé mohou v centru Hradce Králové na náměstí 28. října vidět rozstřílené a jinak zničené vraky aut z Irpině, Buči a Hostomelu, podle organizátorů jde o reálné svědectví války na Ukrajině. Prostřednictvím panelů a audionahrávek zprostředkovávají příběhy jejich majitelů z míst, kde se ruští vojáci dopouštěli zločinů.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Město Irpiň se stalo jedním ze symbolů války na Ukrajině. Rusové tam zničili most, který spojuje Irpiň, Buču, Hostomel a Vorzel s Kyjevem.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související