V Hradci Králové je jasno o vládnoucí koalici. Pět uskupení bude v radě města, ANO a SPD v opozici

30. září 2022 07:52
Volby 2022 – Hradecký kraj

V Hradci Králové bude vládnout koalice Hradeckého demokratického klubu a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a koalice Změna pro Hradec a Zelení. Dohodli se na tom vyjednávací týmy těchto uskupení. V opozici tak skončí vítězné hnutí ANO a SPD. Povolební vyjednávání v Hradci Králové sleduje reportér Jakub Vik.

Jednání včera večer trvalo asi dvě a půl hodiny a to ve velmi klidné atmosféře. Vyjednávací týmy mluvily především o svých programových prioritách, jestli v jejich představách není něco, přes co by, jak se říká, nejel vlak.

Čtěte také

Podle lídryně HDK Pavlíny Springerové se žádné takové zásadní překážky neobjevily. Po jednání uvedla, že se všechna uskupení shodla na tom, cituji: jsme ve shodě, neexistuje tedy žádná jiná varianta a jsme připraveni to dotáhnout do konce. Konec citace.

Dohromady tak bude mít pětikoalice 21 křesel v hradeckém zastupitelstvu, které čítá 37 členů. Vítězné hnutí ANO spolu s SPD tak skončí v opozici.

Je už jasné, kdo se stane novým primátorem nebo primátorkou Hradce Králové?

Po včerejším jednání to nikdo z přítomných vyjednavačů nechtěl oficiálně prozradit. O personálních otázkách se prý totiž včera nemluvilo. Tedy jisté to není, ale podle neoficiálních signálů a zákulisních informací, by novou primátorkou Hradce Králové bude pravděpodobně lídryně uskupení HDK a TOP 09 Pavlína Springerová.

Toto uskupení skončilo ve volbách na druhém místě a je nejsilnější z budoucí pětikoalice.

Co se bude dít v následujících dnech?

Pětikoalice se domluvila na další schůzce a to na začátku příštího týdne. To by se měly domlouvat další detaily budoucí spolupráce na magistrátu města, například personální obsazení jedenáctičlenné rady města nebo počet náměstků primátora.

Čtěte také

Pravděpodobně 18. října by se pak mohla uskutečnit ustavující schůze nového zastupitelstva, kde se určitě budou řešit některé organizační záležitosti, ale je možné, že v tomto termínu už bude i zvolen nový primátor či primátorka a celá rada města.

ODS jednala o možném vytvoření koalice také s hnutím ANO, co bude teď dál?

Ano, víme, že členové vyjednávacích týmů ODS a ANO se sešli od voleb několikrát. Dohromady mají ale jen 18 zastupitelů a k většině jim tedy jeden chybí. A lídr hradecké ODS Miroslav Hloušek včera řekl, že z jeho pohledu jsou jednání o vzniku pětikoalice na dobré cestě a proto není zatím důvod pokračovat v jednáních s jinými uskupeními.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související