Exit poll. Dotazníkové šetření voličů po hlasování provedly v Hradci Králové a Brně tamní univerzity

29. září 2022 10:27
Volby 2022 – Hradecký kraj

Výzkumníci z Univerzity Hradec Králové a Masarykovy univerzity v Brně provedli v několika městech napříč Českem, mezi nimi také v Hradci Králové, takzvaný Exit poll. Předpovídané výsledky voleb ze vzorku asi 750 voličů, kteří výzkumníkům prozradili svoji volbu hned po opuštění volební místnosti, jsme vám přinesli už v sobotu odpoledne. 

Teď výzkumníci dopracovali podrobnější data o volebním chování hradeckých obyvatel. S těmi vás seznámí reportér Jakub Vik. Jací voliči hlasovali pro jednotlivé strany a uskupení?

Z výzkumu vyplynulo, že hnutí ANO a SPD volili stejní lidé, kteří volili tyto subjekty ve sněmovních volbách minulý rok. Nepodařilo se jim tak oslovit voliče jiných stran. Zároveň ale také jejich voliči neodešli k některému z lokálních hnutí.

Čtěte také

Naproti tomu podobný elektorát má skupina stran, které teď jednají o možném vzniku nového vedení města Hradec Králové. Tedy HDK + TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

Jak vysvětluje spoluautor studie z Masarykovy univerzity v Brně Petr Voda. „Ta koalice je logická i z hlediska toho, že sdružuje podobné voliče těch stran, které utvořily koalici na vládní úrovni. Voliči těchto pěti stran jsou současně voliči těch dvou koalic ze sněmovních voleb roku 2021.“

Jak se voliči rozhodovali?

Zatímco voliči možné budoucí pětikoalice se rozhodli k volbě konkrétního subjektu často až na poslední chvíli, voliči hnutí ANO byli rozhodnuti dlouho dopředu.

Čtěte také

Potvrzuje to politolog Petr Voda. „85 procent voličů hnutí ANO bylo rozhodnuto více než dva týdny před volbami. A voliči, kteří se ještě během posledních dvou týdnů před volbami rozhodovali, komu dají svůj hlas, tak spíše volili jiné strany. Zároveň také tím, jak téměř z politické scény zmizely ČSSD a KSČM, tak levicoví voliči už nemají jinou alternativu než hnutí ANO.

Podobná je také situace u SPD, která podle Petra Vody nemá krajně pravicovou alternativu, jež by usilovala o stejný typ elektorátu. Její voliči se tak opět dlouze nerozmýšlejí.

Výzkumníci se ptali také na spokojenost s dosavadním vývojem města Hradce Králové? Jak to dopadlo tam?

Tady z výzkumu vyplynulo, že s dosavadním vývojem města není většina voličů napříč stranami ani spokojena, ani nespokojena. Zajímavé je to ale v případě důvěry v dosavadní vládu města. Pouze v případě ODS se totiž ukázalo, že jejich voliči jsou s dosavadním vedením spokojeni.

Čtěte také

Navzdory tomu, že hnutí ANO mělo své zástupce v radě města poslední čtyři roky, tak výzkum ukázal, že jeho voliči nejsou spokojeni, podobně třeba jako voliči HDK.

To vysvětluje opět Petr Voda. „V rámci toho si 60 procent voličů ANO myslelo, že tohle hnutí bylo v posledních letech v opozici. Tedy hnutí ANO se stačilo tvářit, že nemá s posledními čtyřmi roky v Hradci Králové nic společného a jeho voliči tomu uvěřili.

Na závěr ještě připomenu, že na dnešní večer je naplánované povolební vyjednávání koalice HDK-TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. A Český rozhlas Hradec Králové bude samozřejmě u toho.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související