V Jičíně bude téměř jistě dál vládnout koalice hnutí ANO, Sdružení pro Jičín a Volba pro město

27. září 2022 07:21
Volby 2022 – Hradecký kraj

V celém Česku včetně Královéhradeckého kraje pokračují povolební vyjednávání o nových nebo staronových koalicích a rodí se už i dohody o personálním obsazení křesel starostů. My se teď podíváme na Jičínsko. Zastupitelé dosavadní koalice v Jičíně získali těsnou většinu a starosta Jan Malý z hnutí ANO teď ještě jedná s dalšími stranami, jestli koalici neposílí. 

Situaci ohledně povolebního vyjednávání v jičínském okrese sleduje reportér Tomáš Lörincz. Začněme Jičínem, kde znovu vyhrálo hnutí ANO. O základu koalice je tam jasno?

Čtěte také

Je to tak, hnutí ANO získalo sedm mandátů, což je třetina zastupitelů, a společně se Sdružením pro Jičín a Volbou pro město, tedy s dosavadními koaličními partnery, dokáže dát dohromady 11 hlasů, což je potřebná většina v zastupitelstvu.

Většina je to ale jen těsná, a tak starosta Jan Malý z hnutí ANO, který chce funkci obhajovat, jedná s dalšími stranami, především se sdružením s názvem Patrioti a sportovci pro Jičín. Tohle hnutí bylo dosud v opozici, ale má zájem se na vedení města podílet. Pokud by se dohodli, měla by koalice 15 ze 21 hlasů. Ustavující zasedání zastupitelstva v Jičíně je předběžně v plánu na 19. října.

Zůstávají stejné koalice i v dalších větších městech na Jičínsku?

Čtěte také

Například v Hořicích ano, jen se tam vyměnilo pořadí. Šance pro rozvoj, která vyhrála minulé volby a která měla starostu, skončila až druhá za Hořickými patrioty. Tahle dvojkoalice už se dohodla na pokračování, jednání o možné spolupráci s dalšími stranami ale ještě nekončí. Starostou by se na další čtyři roky měl stát dosavadní místostarosta Martin Pour právě z vítězného hnutí.

Nic zásadního se nebude měnit ani v Nové Pace, kde jsou v koalici téměř všichni, kteří získali mandát - jediným opozičním zastupitelem zůstává Otakar Ruml z KSČM. Ostatní zastupitelé ze tří koaličních stran by chtěli mít jasno o kompetencích pravděpodobně do středy.

A kde došlo naopak ke změnám?

Čtěte také

Třeba v Kopidlně nebo v Lázních Bělohrad, v obou městech vyhrála dosavadní opozice. Zatímco v Kopidlně chtěla starostka Hana Masáková z ČSSD pokračovat, v Lázních Bělohrad dosavadní starosta Pavel Šubr ze STAN už dopředu avizoval, že o funkci usilovat nebude.

V Bělohradě budou sestavovat koalici sdružení nezávislých kandidátů Bělohradsko s hnutím Východočeši, to mají dohromady 9 z 15 zastupitelů. V Kopidlně získala dosavadní opozice také většinu a dosavadní starostku Hanu Masákovou s nabídkou další spolupráce nikdo ani neoslovil.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související