Obyvatelé 447 obcí a měst v Královéhradeckém kraji si zvolí nová zastupitelstva. Někde i senátory

23. září 2022 09:50
Volby 2022 – Hradecký kraj

Ve 14 hodin se v celém Česku otevřou volební místnosti, aby si obyvatelé mohli zvolit nová vedení svých měst a obcí a v některých volebních obvodech také senátory. Řádné komunální volby se konají po deváté od roku 1990 a řádné senátní volby po čtrnácté od roku 1996. To jsou data na začátek, další podrobnější, týkající se Královéhradeckého kraje zjišťoval reportér Jakub Vik.

Kolik lidí tady v Královéhradeckém kraji může k volbám přijít?

Čtěte také

Je to zhruba 440 tisíc osob, které budou moci celkem v 919 okrscích v hodit svůj hlas v komunálních volbách. Z těch poté hlasy poputují na 35 přebíracích míst ke kontrole sčítání. A dále na Český statistický úřad ke zveřejnění výsledků hlasování.

O poslední troje komunální volby měla zájem zhruba polovina oprávněných voličů. Tak uvidíme, jaká bude volební účast letos.

Souběžně mohou v některých obvodech lidé také vybírat nového senátora nebo senátorku. A to ve 195 okrscích. Jde o volební obvod Jičín a několik obcí z našeho kraje také volí senátora v okolí Chlumce nad Cidlinou, které patří k senátnímu obvodu Pardubice.

Bude se volit úplně všude?

Čtěte také

Nebude. V Královéhradeckém kraji je 448 obcí a v jedné z nich, Ohařicích na Jičínsku, se řádné komunální volby neuskuteční. Obyvatelé totiž nesložili ani jednu jedinou kandidátní listinu a to znamená, že v obci budou muset být volby dodatečné. Do zvolení nových zastupitelů a vedení obce bude zdejší obecní úřad řídit jako správce ministerský úředník.

Připomenu také, že v 11 obcích po celé republice se budou konat místní referenda. Žádné z těchto míst ale není v Královéhradeckém kraji.

Jak je to s demografickým zastoupením kandidátů?

Celkem se o hlasy voličů uchází 11 180 lidí. Téměř přesná třetina z nich jsou ženy, dvě třetiny pak muži.

Čtěte také

Už teď víme, že na čtyřech místech budou po volbách s jistotou vládnout ženy. Ani jedna z nich ale není z Královéhradeckého kraje. Nejblíže jde o Jestřabí v Krkonoších na Semilsku. Ve zhruba 200 obcích v České republice pak kandidují pouze muži. A to například ve Staré Vodě u Hradce Králové.

Nejstaršími kandidáty v Královéhradeckém kraji jsou dva muži. Z Nové Paky a Hradce Králové. To jsou ve věku 92 let. Naopak čerstvě osmnáctiletých osob kandiduje 18. Kromě okresních a krajského města také například v Hostinném, Častolovicích nebo v Úpici.

Většina uchazečů o přízeň voličů kandiduje bez politické příslušnosti. Jen méně než každý desátý kandidát je členem některé z politických stran.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související