V Královéhradeckém kraji pokračují povolební vyjednávání. Jaká je situace na Trutnovsku a Hradecku?

26. září 2022 09:04
Volby 2022 – Hradecký kraj

V Jičíně nebo Trutnově už je o novém složení vedení města jasno. Jednání tam byla rychlá, trvala jen několik hodin od konce sčítání výsledků voleb. Naopak například ve Dvoře Králové nad Labem nebo v Chlumci nad Cidlinou se zatím na vládnoucí koalici místní uskupení nedomluvila. V krajském Hradci Králové se jednání mohou protáhnout na několik dnů, možná i týdnů. 

Povolební vyjednávání na Hradecku a Trutnovsku sleduje reportér Jakub Vik. Která města už vědí, kdo jim bude vládnout?

Čtěte také

Je to například Úpice na Trutnovsku. Tam budou mít nově od letoška také radu města, protože si to odhlasovali v minulém volebním období. V čele města zůstane stávající starosta Petr Hron. Jeho hnutí Žít v Úpici dostalo téměř polovinu všech hlasů a získalo tak 9 mandátů z celkových 15. Hnutí tak bude mít v novém zastupitelstvu jasnou většinu.

Stejné vedení jako dosud bude pokračovat na radnici v Trutnově. Tam se téměř ihned po konci voleb domluvila vítězná ODS s Piráty, Volbou pro město a sdružením Pro Trutnov.

Kde naopak ta jednání nejdou tak hladce?

Je je třeba případ Chlumce nad Cidlinou na Hradecku. Tam je důležité, že dosavadní starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL se před nedávnem stal uvolněným předsedou Finančního výboru Královéhradeckého kraje. A už před volbami se rozhodl, že nechce být znovu starostou.

Čtěte také

Jako lídr lidovecké kandidátky, a v uvozovkách druhý na pásce, pro Český rozhlas uvedl, že starostou by měl být lídr vítězného uskupení Nezávislí pro Chlumec. Jednání o koalici jsou ale na programu až ve čtvrtek.

Zajímavý je také Nový Bydžov na Hradecku. Hnutí ANO tam oproti minulým volbám předskočilo ODS a dosavadní starosta Petr Louda tak už možná opět starostou nebude.

Vyjednávat se bude také ještě v Třebechovicích pod Orebem. Starosta a vítěz voleb Roman Drašnar se chce sejít se všemi uskupeními.

Samostatnou kapitolou je krajské město Hradec Králové. Kdo s kým tady jedná o nové koalici?

Pět volebních uskupení. Je to koalice Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, Rozvíjíme Hradec a Změna pro Hradec a Zelení. Tito zástupci se sešli ve volebním štábu HDK a jednali ihned v sobotu po volbách. ANO a SPD by v takovém případě skončily v opozici.

Čtěte také

Ještě poté spolu jednaly ODS a vítězné hnutí ANO. Lídryně ANO Jana Šandová nabídla ODS post primátora. K většině v zastupitelstvu jim ale jedno křeslo chybí.

Spolupráci s hnutím ANO a také s SPD odmítly koalice HDK a TOP 09, Piráti i Rozvíjíme Hradec. S SPD pak navíc nechce spolupracovat ani ODS.

Podle mých informací schůzka se třetí potenciální koaliční stranou k ODS a ANO zatím neproběhla. Během dnešního dne totiž lídr ODS Miroslav Hloušek ještě probere jednotlivé možnosti variant koalicí se svou hradeckou členskou základnou. A uvidíme, jak bude ODS dále postupovat.

Každopádně je v tuto chvíli jednání mezi zmíněnými pěti uskupeními naplánováno na čtvrtek 29. září. Tam by si všichni měli ujasnit nějaký programový rámec, na kterém jsou schopni se dohodnout.

A kolega Tomáš Lörincz sleduje také ještě povolební vyjednávání na Jičínsku.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související