Povolební vyjednávání ve městech Královéhradeckého kraje. Jaká je situace na Náchodsku a Rychnovsku?

26. září 2022 07:46
Volby 2022 – Hradecký kraj

Po celém Česku pokračují vyjednávání po komunálních volbách. Někde už se nově zvolení zastupitelé domluvili a je tak jasno, kdo obec nebo město následující čtyři roky povede, jinde se o postech starostů, místostarostů nebo radních stále ještě jedná. Jaká je situace na Náchodsku a Rychnovsku sleduje reportér Václav Plecháček.

Na začátek můžeme připomenout situaci v obou okresních městech, tedy v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou?

Čtěte také

V Náchodě se vítězné hnutí v čele se stávajícím starostou Janem Birke dohodlo na spolupráci s uskupením ODS, STAN a Východočeši a také s Patrioty Náchod. V zastupitelstvu, které má 27 členů, budou mít dohromady 17 hlasů a kandidátem na starostu je opět Jan Birke.

V Rychnově nad Kněžnou dostali od voličů nejvíc hlasů Nezávislí za Rychnov v čele se současným starostou Janem Skořepou. Mají tak s 9 mandáty silnou vyjednávací pozici. Krátce po volbách oslovili ODS, která má 4 zastupitele. Starostou by mohl i nadále zůstat Jan Skořepa.

Teď se zaměříme na menší města zmiňovaných okresů. Kde už se vítězům voleb podařilo domluvit na obsazení klíčových postů?

Takových měst je poměrně hodně, takže jen namátkou. Jasno je například v Červeném Kostelci na Náchodsku, tam hnutí Spoluobčané získalo 8 míst v zastupitelstvu, KDU-ČSL potom 6. Jejich lídři doteď společně působili na radnici a na svých místech tak budou s největší pravděpodobností pokračovat.

Čtěte také

Stejné obsazení bude mít asi i radnice v Hronově na Náchodsku, kde zvítězilo ANO v čele se starostou Petrem Koletou. A stejně jako před čtyřmi lety se tam domluvili na spolupráci s druhým v pořadí, tedy Rozvojem města.

Velmi rychlé jednání proběhlo také v České Skalici na Náchodsku, kde vyhrálo sdružení Pro město v čele se stávající starostkou a místostarostkou. Společně s kolegy mají v novém zastupitelstvu jasnou většinu 14 mandátů z 21.

Také v Opočně na Rychnovsku uspělo hnutí v čele s dosavadní starostkou. I tam mají většinu v zastupitelstvu.

A žádné velké změny se nedají očekávat například ani v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Domluvila se na tom vítězná sdružení Nezávislých kandidátů s podporou TOP 09, Východočeši a koalice ODS a KDU-ČSL. Starostou tam tak i nadále pravděpodobně zůstane Libor Koldinský.

Někde jsou ale jednání mnohem komplikovanější. Kde je podle tebe situace na Náchodsku a Rychnovsku stále ještě nejistá?

Čtěte také

Tak opět jen namátkou. Například v Polici nad Metují na Náchodsku získalo 8 míst v zastupitelstvu sdružení Pro rozvoj města, jehož lídrem je současný starosta Jiří Beran, a 7 křesel v zastupitelstvu čítajícím 21 členů má ODS v čele s dosavadním místostarostou Jiřím Škopem. Oba lídři ale chtějí pro příští roky funkci starosty. Ve hře je tak buď vzájemná dohoda nebo jednání s dalším v pořadí.

Povolební vyjednávání jsou v plném proudu třeba také v Dobrušce na Rychnovsku. Tam vítězné uskupení vedené současným místostarostou a starostou má 6 mandátů. S potenciálním partnerem už sice jednají, zatím ale není nic jasného. Ve hře je jedna složitá otázka, ve které zatím nebyla nalezena shoda.

Jedná se samozřejmě i v řadě dalších měst. Situaci na Hradecku a Trutnovsku sleduje kolega Jakub Vik a bude o tom v našem vysílání také informovat.

Spustit audio

Související