V Červeném Kostelci nakouknete pod pokličku exotické kuchyně. Vaří tam kapverdské národní jídlo

20. srpen 2022 07:49

Do Červeného Kostelce na Náchodsku přijelo zhruba 400 účinkujících z Čech, Evropy a mnoha zámořských zemí. Koná se tam totiž Mezinárodní folklorní festival, kde o exotiku rozhodně není nouze. Jeden ze souborů přijel z dalekých Kapverdských ostrovů. A kromě hudby s sebou přivezl i svou tradiční kuchyni. 

Členové kapverdského souboru totiž nevyužívají všechny možnosti stravování, které jim zařídili organizátoři a u sebe na hotelu si vaří i vlastní jídla.

Čtěte také

Sotva jsem přišla, hned jsem dostala snídani. Vypadá jako klasická česká míchaná vajíčka se slaninou, ale vedoucí kapverdského souboru mi vysvětluje, že se jedná o jejich národní jídlo.

Potvrzuje to i Lada Drozdová, která má tento exotický soubor během festivalu v Červeném Kostelci na starosti. „Je to tak. K snídani jedí na Kapverdách často míchaná vajíčka se slaninou. byli jsme proto ráno u místního řezníka a hledali jsme krávu. Chtěli ji napřed vidět, protože jsou zvyklí si ji potom i sami porazit. Ale nakonec jsme koupili kuřecí srdíčka a játra.“

Co se tady teď bude dít?

„Budeme vařit rýži s kuřecími vnitřnostmi. A další tradiční kapverdsko brazilský pokrm bude pikantní rýže s fazolkami.“

Čtěte také

Díváme se společně na nějakou lahvičku s pro mne téměř podezřelým obsahem. Je to hodně ostré a kořeněné. „Oni si přivezli vlastní koření. A také nějaké chilly omáčky a papričky jalapeño. Vozí si to s sebou v sáčku i na obědy a vždy v restauraci si jídlo dochutí.“

Takže mají rádi ostrá jídla. „Mají. A vždy říkají, že jakmile jednou ochutnáš, zamiluješ se a stěhuješ se k nám.“

Mezitím, co si povídáme, tak se tady začalo i zpívat. U kuchyňské linky se ženy v tradičních šátcích pohupují v bocích, i pánové se ale postavili k plotně.

Přicházím k Elly a ptám se, jestli jí chutná naše česká kuchyně. „Ano. Tradičně jim chutná kuřecí maso a jako příloha brambory. Je jedno, jestli jsou pečené nebo vařené. A Piérre tady doplňuje, že jako my hostíme je, tak by oni také rádi z našich surovin uvařilo něco z jejich kuchyně.“

Tradiční kapverdské jídlo se teď bude zhruba 30 minut připravovat. Na hostinu potom přijde čas až ve večerních hodinách.

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec má velmi bohatou a dlouhou historii. Letos se koná již 68. ročník. Opět se můžete těšit na pestrý výběr těch nejlepších folklorních skupin z celého světa.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související