Na folklorním festivalu v Červeném Kostelci se představí 12 souborů z domova i ze zahraničí

18. srpen 2022 08:13

Na Náchodsku se koná už 68. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Červený Kostelec. Do neděle 21. srpna představí 12 souborů z Česka i zahraničí, vystoupení jsou naplánovaná také například ve Vrchlabí nebo v Havlovicích na Trutnovsku. Slavnostní zahájení festivalu si nenechala ujít ani reportérka Jana Házová. 

Čtěte také

V Červeném Kostelci na Náchodsku začal 68. ročník Mezinárodního folklorního festivalu. Doslova zástupy lidí přicházely do přírodního areálu už zhruba dvě hodiny před slavnostním zahájením, které bylo spojené s oceněním tradičních řemeslníků našeho kraje. A ujít si ho nenechali ani členové některých zahraniční souborů. A setkání s nimi bylo často úsměvné.

„Po dvou pandemických letech je festival opět v plné síle. Vystoupí také soubory z Kapverdských ostrovů, Indie, Mexika, Francie, Portugalska, Slovenska a Polska,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Šimek.

V letech 2020 a 2021 se kvůli covidu festival konal v omezeném rozsahu. Komplikace se ale nevyhnuly ani přípravě letošního ročníku.

Čtěte také

„Po ruské invazi na Ukrajinu jsme museli celý program od základů změnit, v březnu jsme tak začínali takřka od nuly. Například soubory ze Španělska nebo Latinské Ameriky odmítly přijet kvůli tomu, že jsme údajně blízko hranice s Ukrajinou. Přesto se nám podařilo připravit plnohodnotný festival,“ vysvětlil Tomáš Šimek.

Návštěvnost festivalu by se letos mohla dostat zpět na počty v posledním předpandemickém roce 2019, kdy do Červeného Kostelce dorazilo téměř 10 tisíc návštěvníků.

Festival nabízí i bohatý doprovodný program

V sobotu se ve festivalovém areálu uskuteční řemeslný jarmark, dílny pro děti i dospělé a dětská herní zóna. Od 17:00 hodin zahraje skupina Klapeto a v 19:00 hodin vyvrcholí festival galavečerem a představením všech zúčastněných souborů.

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec má velmi bohatou a dlouhou historii. Letos se koná již 68. ročník. Opět se můžete těšit na pestrý výběr těch nejlepších folklorních skupin z celého světa.

Na neděli je naplánován festivalový průvod ulicemi Červeného Kostelce, který vyrazí v 10:00 hodin. Ve 13:00 hodin potom začne Loučení s festivalem.

Tradice Mezinárodního folklórního festivalu na Náchodsku sahá až do roku 1952, kdy se konaly folklorní slavnosti u zříceniny Rýzmburk nad Babiččiným údolím. Od roku 1993 festival potom hostí Červený Kostelec.

autoři: Jana Házová , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související