Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci se po dvou letech znovu těší na zámořské soubory

30. leden 2022 07:43

Začaly přípravy na tradiční Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci. Do něj by se po dvou letech měly opět vrátit i soubory z jiných kontinentů. Od začátku koronavirové pandemie se totiž festival kvůli omezením konal jen v malém měřítku se zastoupením domácích a slovenských souborů. Organizátoři vyjednávají podmínky s Panamou, Kostarikou, Indií a dalšími státy.

Čtěte také

Už 68. ročník Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci na Náchodsku letos bude. To je v této chvíli jisté.

Tomáš Šimek, ředitel Městského kulturního střediska v Červeném Kostelci a hlavní organizátor festivalu, přikyvuje. Je to to jediné, co zatím víme? „Víme, kdo nám zahájí festival, známe některé soubory, které přijedou. A samozřejmě máme i další soubory v jednání.

Mezinárodní festival měl vždy takový punc pestrosti. Byly tu nejen soubory z Evropy, ale i ze zámoří, zkrátka opravdu ze všech možných koutů světa. Ovšem poslední dva roky to muselo být jinak.

Čtěte také

„Letos bychom rádi, aby opět přijeli exotické zahraniční soubory. Vše je ale ještě ve hvězdách a uvidíme, jak se bude covidová situace vyvíjet.

Teď je správné období na dojednávání zahraničních hostů, například kvůli potřebným vízům. Jak se tohle řeší? „Velmi složitě. Ovšem na ta víza ještě chviličku čas máme. V tuto chvíli jsme v jednání se soubory z Panamy, Kostariky a Indie, máme v jednání i hosty z Gruzie a Indonésie.

„Nicméně hodně se chceme zaměřit na evropské soubory. Máme přislíbenou účast například takzvaných chůdařů z Francie, jednáme se Španěly a samozřejmě se Slováky.

Čtěte také

Po dva roky byl festival pouze česko - slovenský. Ale vůbec tím nechci snižovat krásu českého nebo slovenského folklóru. Neutrpěla ale tradice festivalu? „Trpěla celá kultura. Ale troufám si říct, že návštěvnost těchto česko - slovenských ročníků nebyla vůbec špatná. Samozřejmě přišlo méně lidé, ale dorazili opravdoví fajnšmekři.

Hosté festivalu jsou tedy v jednání. Kdy bude jasno? „Obávám se, že poslední roky není jasno do posledního dne. Ale chceme mít vždy dopředu aspoň trošku jasnější obrys. Minimálně tři až čtyři měsíce před zahájením festivalu.

Známe už je také datum konání letošního ročníku Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci na Náchodsku. Měl by se uskutečnit od 17. srpna 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související