Letošní Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci organizátoři nadále plánují a připravují

17. leden 2021 08:57

Organizátoři mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci plánují jeho letošní konání bez ohledu na pandemii koronaviru. Už v loňském roce byla akce jiná než v předchozích letech, zahraniční zastoupení tam měli jen naši sousedé ze Slovenska.

Čtěte také

Jestli to letos bude jiné a zda festival nakonec opravdu bude, to v této chvíli nikdo nedokáže odhadnout. Přesto jsou přípravy v plném proudu.

Plánování v dnešní době není vůbec žádná legrace. Možná nám to potvrdí nebo vyvrátí vedoucí Městského kulturního střediska v Červeném Kostelci na Náchodsku Tomáš Šimek, který by už v těchto chvílích, za běžných okolností, určitě chystal festival, jenž má v tomto městě dlouholetou tradici.

Jak to bude s letošním ročníkem?
„Rozjezd je velmi pomalý, nicméně plánujeme festival tak, jako za normálních okolností. To znamená, že v tuto chvíli jsem například posílal na ministerstva žádosti o záštity a podobně."

Jak se tančí v souboru Lučinka?

Jde o mezinárodní folklórní festival. V loňském roce se konal se vší skromností pouze v česko - slovenském prostředí. Co bude letos? Protože jistě se už v této chvíli musí domlouvat účast zahraničních souborů.

Čtěte také

„Za běžných okolností bychom už měli domluveno zhruba 90 procent zahraničních účastníků festivalu. V září loňského roku jsme si plácli se všemi, kteří měli přijet na loňský festival. Ale bohužel kvůli epidemii nemohli dorazit. Se všemi soubory jsme průběžně v kontaktu. Nicméně v současnosti není žádný z nich schopen říct, že určitě přijede. Ačkoliv bychom už měli vyřizovat letenky a víza."

Jaký je tedy nejzazší termín pro to, aby mohly zahraniční soubory na festival přicestovat?
„Můžeme to rozdělit na dvě skupiny. U souborů, které mají peníze na letenky, jsme schopni zhruba ve tříměsíčním horizontu zařídit, aby byly schopni vyřídit nákup letenek a víza. Soubory, které finance na letenky nemají, musí žádat ve své zemi o dotace. A to se musí řešit dokonce i s ročním předstihem."

Čtěte také

Existuje tedy nějaký seznam zemí, na které bychom se teoreticky mohli v letošním roce na festivalu těšit, když budeme optimističtí?

„Je tam Španělsko, Thajsko, Indonésie, Indie, Portugalsko, Panama, Bělorusko či Izrael," doplňuje Tomáš Šimek.

V každém případě, ať už bude situace jakákoliv, bude se festival v Červeném Kostelci letos konat?
„Chceme udělat všechno pro to, aby tradice nebyla jakkoliv přetržena. A uděláme festival v takovém měřítku, jak nám to budou omezení dovolovat," dodává Tomáš Šimek.

Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci
je nejvýznamnější akcí tohoto druhu v Královéhradeckém kraji a jedním z nejstarších festivalů v České republice.

O konečné podobě Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci bude rozhodnuto, podobně jako v loňském roce, až těsně před zahájením akce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související