Bývalý kupecký obchod v domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci se letos dočká celkové obnovy

20. březen 2021 09:25

I v letošním roce pokračují vnitřní úpravy domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci na Náchodsku. Loni byla dokončená obnova původního bytu spisovatelky v prvním patře, teď přišel na řadu bývalý kupecký obchod v přízemí. Má se v něm prolínat jak historie, tak moderní prvky. 

Do nově upraveného domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci na Náchodsku nás pozval vedoucí městského kulturního střediska Tomáš Šimek. Stojíme na nové dlažbě, ale práce tady ještě rozhodně nekončí.
„Ano, máme další novinku. Pojďte se podívat dál."

Čtěte také

Jdeme do prostoru, kde dříve bývala pokladna. Teď stojíme v prázdné místnosti.
„V současné době je to vystěhované a připravené na další práce v této místnosti."

Tady totiž býval v době, kdy tu žila Božena Němcová, kupecký krám. Vychází se z nějakých dobových pramenů při jeho obnově?
„Žádné dobové prameny vlastně nejsou, kromě krátkého úryvku v povídce Boženy Němcové s názvem Chudí lidé. Jelikož se nedochovalo ani nic historického z onoho obchůdku, tak bude domek vybaven zcela novým nábytkem."

Jak bude místnost v budoucnu vypadat?

„Dalo by se říct, že to bude modernějšího charakteru, který ale samozřejmě neuškodí nebo bude citlivě zasazen do interiéru celého domku. Musíme si uvědomit, že tato místnost je středobod celého objektu. To znamená, že sem návštěvník přijde a první, co uvidí, je tento prostor. Koupí si tu vstupenku a také vyslechne část výkladu."

Čtěte také

„Takže my se snažíme tento prostor zvětšit a trošku upozadit prodejní pult. Nicméně chceme zachovat ráz kupeckého obchůdku. To znamená, že hlavním prvkem místnosti bude kupecký novodobý pult. Na pravé straně vzhledem k hlavním vchodovým dveřím bude velký policový systém a na levé straně pak lavice pro návštěvníky a multifunkční boxy, které mohou sloužit jako stoleček nebo podstavec pro různé výstavy."

Nový prostor kupeckého krámku v domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci na Náchodsku by měl být upravený přibližně do tří měsíců.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související