Na Mezinárodní folklórní festival do Červeného Kostelce přijedou letos jen české a slovenské soubory

5. červenec 2021 09:05

V těchto dnech vrcholí přípravy na Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci  na Náchodsku. Letošní 67. ročník bude stejně jako loňský kvůli pandemii koronaviru výrazně menší než v předchozích letech. Několik změn ale diváky přece jen čeká.

Folklorní festival bude oproti loňskému roku opět trvat pět dnů, tak jak byli lidé zvyklí z předminulých let.

Čtěte také

Navíc bude podle vedoucího Městského kulturního střediska Tomáše Šimka letošní ročník víc zaměřený na koncerty.
„Nechceme být plně závislí na velkých zahraničních souborech, tudíž dáváme přednost místním folkovým nebo folklorně zaměřeným kapelám a trošku se to snažíme namixovat."

Celý festival začne koncertem místního hudebního tělesa, další koncert je naplánovaný i na příští večer.
„Ta největší by měla být hned na začátku festivalu. Po třech letech příprav jsme dali dohromady dvě tělesa. Jedno naše místní PSO, to znamená Police Symphony Orchestra a spojili jsme je s Tomášem Klusem."

Čtěte také

Důvodů, proč bude letošní festival v menším měřítku, než bývalo zvykem, je hned několik. Především jde o omezení kvůli pandemii koronaviru, což komplikuje účast hlavně zahraničním souborům.

S problémy se ale potýkají podle vedoucí programu Marcely Nejmanové i ty tuzemské.
„Není to samozřejmě jednoduché ani pro ty soubory. Protože celou dobu jejich členové nezkoušeli a nescházeli se. Oni by moc rádi přijeli, ale neví, jestli se dají dohromady, zda budou moci zkoušet a kolik jich vůbec bude."

Čtěte také

Účast na festivalu přislíbilo celkem sedm souborů, dva ze Slovenska a pět z České republiky. Díky zkušenostem z loňska se ale organizátoři letos snaží mít i nějaké náhradníky.
„Minulý rok nám vypadly dva slovenské soubory těsně před festivalem. 14 dní a týden před zahájením. Rychle jsme naštěstí našli náhradníky. Ovšem doufáme, že to letos nebude tak horké jako loni. A současně věříme, že pokud by taková situace znovu nastala, že budeme schopni najít opět náhradníky."

Mezinárodní folklórní festival se v Červeném Kostelci na Náchodsku letos uskuteční od 18. do 22. srpna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio