V úplně „novém kabátu“ přivítá letos návštěvníky domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci

20. květen 2020 09:42

V domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci skončila obnova interiérů. Důvodem opravy byl bortící se strop v hlavním pokoji, kde slavná spisovatelka několik let žila. V této chvíli už správa domku provádí finální úklid a přípravu na první otevření pro návštěvníky.

Procházíme spodní chodbou domku Boženy Němcové a spolu s Tomášem Šimkem z Městského kulturního střediska v Červeném Kostelci kráčíme po nové dlažbě. To je první novinka, kterou návštěvníci zaznamenají.
„Ano, to je první, co budou mít na očích. A pojďte se podívat nahoru."

Čtěte také

Stoupáme po dřevěných schodech do prvního patra domku. Je to zde už krásně cítit novotou a je vidět, že je už skoro vše připraveno na návštěvu turistů.

„To je taková první vlaštovka, kterou jsme dali dohromady. Expozice je podobná, nicméně došlo k výrazným změnám. Interiér byl vymalován, je tu nová podlaha a další drobné prvky."

Výmalba, která se v domku uskutečnila, ovšem není ona běžná, jakou známe. Vidíme zvláštní geometrické tvary. Z čeho se vycházelo?

„Odkryli jsme původní malbu a tudíž jsme vzali prvky, které jsme tam našli a obnovili jsme je. Je to takové trošku zámecké, vše ručně dělané. Odhad je takový, že se jedná o vyšší měšťanskou vrstvu. Ovšem zřejmě tato výmalba úplně přesně nezapadá do doby, kdy tady Božena Němcová žila."

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci září novotou

Jdeme se ještě podívat vedle, protože byt se skládá ze dvou pokojů. Přešli jsme rovnou do obývacího, svátečně nazdobeného prostoru. A díváme se na dveře, které vedou na "zapomenutou" půdu.

Čtěte také

„S půdou máme také určité plány. Rádi bychom ji upravili a vytvořili tam takový koutek pro děti. Ale netušíme, jestli to stihneme už na tuto letošní návštěvnickou sezónu. Nebo jestli to bude novinka na příští sezónu."

Co se týká celého domku Boženy Němcové, netvoří ho jen tento byt, ale také spodní patro. Tam se nachází bývalý kupecký krám a byt majitelů. Tam došlo také ke změnám a úpravám?

„Ve spodní části se právě nyní dělá určitá studie na úpravu první místnosti, kam návštěvníci vstoupí. Tedy onoho bývalého kupeckého krámu. Tam by se měl navrátit minimalistický pohled na historický kupecký krám. Rádi bychom i této místnosti dodali jistý originální styl," dodává Tomáš Šimek.

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci na Náchodsku bude pro návštěvníky letos poprvé otevřen v úterý 2. června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související