Bývalé ateliéry sochaře a léčitele Břetislava Kafky v Červeném Kostelci budou opět sloužit lidem

26. říjen 2021 08:34

Oblastní charita v Červeném Kostelci na Náchodsku začne využívat prostory bývalých uměleckých ateliérů léčitele a sochaře Břetislava Kafky. Ty jsou unikátní svým vnitřním uspořádáním ve třech podlažních úrovních. Několik desítek let budova chátrala, po dokončení přestavby bude památkově chráněná budova sloužit paliativní péči. 

Přicházíme do prostor, kde se ještě pracuje, ale už je tady na zemi dlažba. Je tu s námi také Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity v Červeném Kostelci. Dříve tu byly ateliéry sochaře Břetislava Kafky, co zde bude teď?

Čtěte také

„Stále jde o památkově chráněnou budovu, která získá nové využití. Bude tady zázemí pro mobilní hospicovou péči, paliativní stacionář a k tomu ještě ambulance léčby bolesti a paliativní medicíny. I domácí zdravotní péče."

Stojíme právě ve vstupní hale neboli čekárně, říká Jiří Prouza, který má na rekonstrukci technický dozor.
„Tady budou klienti tohoto zdravotnického zařízení čekat na vstup do sesterny. Musí se to vybavit nábytkem, musí se zkompletovat voda, elektřina i topení. Dál procházíme do sesterny."

Je to veliký prostor se zvláštními okny.
„Naše zdravotní sestry z mobilního hospicu měly doteď jen jednu malou místnost, kam se už vůbec nemohly vejít. Tady je ze sesterny vidět přes průhled do stacionáře, kde pacienti, kteří budou například brát infuzní terapii, musí zůstat nějakou dobu na lůžku nebo na polohovacím křesle."

Bývalé ateliéry sochaře a léčitele Břetislava Kafky v Červeném Kostelci budou opět sloužit lidem

„Hned vedle je ambulance lékaře. A v případě hezkého počasí by měla být možnost hned vyjet s postelí nebo křeslem ven na terasu."

Čtěte také

Přiznám se, že jsem zde byla v době, kdy se ateliér předělával a zůstaly tady jen obvodové zdi. Tak se tu teď vůbec nemohu zorientovat.
„Dispozice se prakticky celá změnila. Navenek to zůstalo stejné, aby to odpovídalo chráněné památce, ale vnitřek je přebudován, aby vyhovoval účelu, pro který je to vyprojektované."

Pane, řediteli, jak moc Červený Kostelec a okolí potřebuje takový prostor?
„Ročně máme na starosti kolem 120 pacientů. A zájem o to, aby mohl terminálně nemocný pacient zůstat doma, se neustále zvyšuje."

Břetislav Kafka
byl český sochař a řezbář, známý jako hypnolog, léčitel a badatel v oblasti parapsychologie. Ve své nejznámější knize Nové základy experimentální psychologie tvrdí, že svými experimenty dokázal, že duševní vlastnosti a schopnosti člověka jsou mnohem vyšší, než jsme si dokázali představit.

Bývalé ateliéry sochaře a léčitele Břetislava Kafky v Červeném Kostelci na Náchodsku by měly být předělány do konce letošního roku. První pacienti je mají začít využívat od příštího února.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související