V budově bývalé školky v Náchodě našlo dočasný domov na 40 ukrajinských uprchlíků. Jak se jim daří?

14. květen 2022 08:11

V budově bývalé mateřské školy v Náchodě Bělovsi žije už více než dva měsíce skupina Ukrajinek se svými dětmi. Po začátku války k nám přijely z Charkova, Kyjeva a některé také ze Záporoží. Za tu dobu, co u nás žijí, si všechny zdejší ženy našly práci a 12 z původních 40 už si našlo bydlení na jiném místě.

Čtěte také

„Kuchyň je teď skoro prázdná, jsou tady tři maminky a jedna malá holčička. V tuto dobu třeba před měsícem těch lidí tady bylo daleko víc.“ Jedna z dobrovolnic Klára Kozáková mě provází místnostmi, které před dvěma měsíci pulzovaly životem. Teď přicházíme do malé kuchyňky, kde právě vaří několik ukrajinských maminek.

Jednou z nich je Olena z Charkova, která si připravuje typické ukrajinské jídlo. Vypráví mi, že přestože je v Česku už dlouho, naši tradiční kuchyni zatím neměla možnost vyzkoušet.

Čtěte také

Nejčastějším jídlem, které si tu vaří, je ukrajinský boršč, salát nebo sirniky z tvarohu. Oproti nám se na Ukrajině prý daleko víc jedí ryby, těch se tu podle ní moc sehnat nedá.

Olena si už za dobu, co je tady, stihla najít práci. A přestože má na Ukrajině rodiče, chtěla by tu zůstat i po válce. Její dcera se totiž dostala na vysokou školu, navíc je jejich domov zničený a nemají se kam vrátit.

Začala se proto pilně učit česky. S tím jí pomáhá jiná Ukrajinka Julia Kopanicija, která už ale v Náchodě žije dlouho. „Snažím se holky naučit aspoň něco. Nějaké základy češtiny, aby se mohly samotné domluvit a nedostaly se do nějakých nesnází, když už někde pracují. Takže se učíme pomaličku, ale jistě.

V budově bývalé mateřské školy v Náchodě Bělovsi žije už více než dva měsíce skupina Ukrajinek se svými dětmi

Česky se učí všechny zdejší ženy i děti. Snaží se i Natalie, maminka dvouleté holčičky, která jezdí do práce do nedalekého Hronova. „Autobusem přes Velké Poříčí, ano.

Čtěte také

Klára Kozáková věnuje zdejším, jak ona říká svým holkám, veškerý volný čas. Po jejich příjezdu s nimi trávila několik hodin denně, teď už to prý tolik náročné není. Přesto podle ní pomoc pořád potřebují. „Teď už vědí kde co je, takže se už tolik neptají. Ale zjistili jsme, že takový ten koordinátor, který jim pomáhá, je stoprocentně potřeba. Protože v Náchodě i v okolních městech jsou takové podobné komunitní domy, kde jich bydlí víc, a začínají tam být problémy.

V budově bývalé školky v Náchodě může skupina Ukrajinek zůstat do 20. června, kdy se dům začne opravovat. Do té doby chce všem Klára Kozáková pomoct najít nové bydlení.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související