Uprchlíci z Ukrajiny mají nově možnost navštěvovat ambulanci v Oblastní nemocnici Náchod

30. březen 2022 11:12

Náchodská nemocnice spustila provoz všeobecné ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny. Využívat ji mohou utečenci, kteří jsou zatím v Česku bez praktického lékaře. První den provozu byl o služby lékaře zájem minimální. 

Čtěte také

Čtvrté patro pavilonu A Oblastní nemocnice Náchod. Na dveřích je text v ukrajinštině doplněný o modro žlutou vlajku.

Jedinou pacientkou prvního dne provozu ambulance byla Valentina, starší žena, kterou doprovázela její dcera. V Česku jsou několik týdnů. „Už tu jsme tři neděle.“

Původně seniorka žádala lékaře jen o kapky do očí, ten ji ale poslal na další vyšetření a ukázalo se, že ženě hrozí šedý zákal.

Uprchlíci z Ukrajiny mají nově možnost navštěvovat ambulanci v Oblastní nemocnici Náchod

„Momentálně už má paní termín na operaci očí a budeme sledovat její zdravotní stav, kdyby něco dalšího potřebovala. Není to úplně urgentní, ale samozřejmě s postupujícím časem způsobuje tohle onemocnění pacientovi problémy, říká lékař Ziad Jamal.

Čtěte také

Doktor pochází z Libanonu, pomáhat s jazykovou bariérou mu bude zdravotní sestra z Ukrajiny. „Ti lidé potřebují pomoc a my jsme ochotni jim ji poskytnout.

Řada uprchlíků je podle lékaře Jamala hlavně ve špatném psychickém stavu. To platí i pro zmiňovanou paní Valentinu. „Dostala od nás také léky na uklidnění.

Nová ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny bude v náchodské nemocnici v provozu každé úterý dopoledne. Větší zájem pacientů zdravotníci očekávají už příští týden.

Spustit audio

Související