V Broumovských stěnách končí letecká přeprava kůrovcového dřeva. Práce v tyto dny komplikuje počasí

31. leden 2023 07:55

V Broumovských stěnách na Náchodsku v úterý 31. ledna skončí zákaz vstupu. Uzavřena byla asi čtvrtina přírodní rezervace, vrtulník totiž z těžko přístupných lokalit přepravoval kůrovcem napadené dřevo. V pondělí 30. ledna měl létat naposledy, aktuální situaci sleduje reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Vrtulník v pondělí 30. ledna do vzduchu nepustilo počasí. A to je pro majitele lesa komplikace, protože povolení k letecké přepravě, a tím také uzavírka zhruba čtvrtiny přírodní rezervace platí jen do úterý 31. ledna.

Vrtulník v Broumovských stěnách s přestávkami létá už od podzimu. Jde o stroj ze Slovenska, určený pro přepravu těžkých nákladů, který unese až tři tuny. V Česku takový stroj podle správce lesa pro komerční využití není.

A pokud se počasí nezlepší, tak pilot s helikoptérou odletí a vrátí se třeba až za několik měsíců.

Co bude s kůrovcem napadenými stromy, které vrtulník nestihne z těžko přístupných míst přepravit?

Dělníci budou muset ony zbylé kmeny na místě odkornit. Tím se zabrání šíření kůrovce na zdravé stromy.

Čtěte také

Další letecká přeprava dřeva bude totiž možná až v létě, teprve po skončení hnízdění výra velkého. Taková je domluva majitele lesa s pracovníky Správy Chránění krajinné oblasti Broumovsko.

Právě omezení kvůli některým chráněným druhům zvířat boj s kůrovcem občas komplikuje. Třeba na stolové hoře Ostaš nedaleko Police nad Metují museli dřevaři počkat s přepravou kmenů až do chvíle, než skončilo hnízdění sokola stěhovavého. Práce se tak posunuly o několik měsíců. Mezitím proběhlo jedno rojení lýkožrouta a situace se tím zhoršila.

Tady v Broumovských stěnách se ale v minulých měsících z těch míst, kam se těžká technika nedostane, podařilo přepravit drtivou většinu kůrovcem napadených stromů, asi 850 kubíků dřeva. Na místě, podle správce lesa, zůstalo maximálně 30 kubíků napadeného dřeva.

V CHKO Broumovsko i na dalších místech Náchodska majitelé lesů bojují s kůrovcem už několik let. Ještě mluví o kůrovcové kalamitě nebo se situace zlepšila?

Čtěte také

Kůrovcová kalamita podle majitelů lesů zdaleka nekončí. Ovlivňovat turistiku tady podle odhadů může ještě rok nebo dva. A týkat se to může třeba i Adršpašsko teplických skal. Také tam je kůrovec.

Další vývoj hodně záleží na počasí a také na tom, jestli se bude dařit kůrovcové dřevo včas těžit všem majitelům lesů. Situaci v CHKO Broumovsko ale ovlivňuje i legislativa v Polsku, konkrétně v tamních Stolových horách, které jsou jen kousek za našimi hranicemi. Tam stále platí zákaz těžby dřeva.

Kůrovec se tam tak šíří nekontrolovaně a protože státní hranice nejsou zeď, přelétají brouci ve velkém právě do České republiky.

Spustit audio

Související