Nad Broumovskými stěnami bude létat vrtulník, chystá se přepravovat kůrovcem napadené dřevo

8. listopad 2022 08:30

V Broumovských stěnách začíná letecká přeprava dřeva z těžko přístupných lokalit. Vrtulník zajistí transport kůrovcem napadených stromů na místo, kde dřevo zpracuje další technika. Helikoptéra je sice na místě už dva dny, do vzduchu ale zatím nemohla kvůli nepříznivému počasí.

Čtěte také

„Odtud odletíme a přiletíme do lesa, je to zhruba vzdálenost jednoho kilometru. Dostane lano v podvěsu k našim vazačům, kteří jsou už na místě připraveni. A oni to dřevo, které musíme z lesa dostat pryč, přivážou,“ popisuje pilot vrtulníku František Kšan, jak bude teď vypadat jeho každodenní práce.

Přiletěl ze Slovenska, ve stroji, který je určený pro přepravu těžkých nákladů. V Česku takový pro komerční využití není. „Vozíme břemena do váhy tří tun. Může to být jeden velký strom nebo několik menších. Záleží na tom, jaké jsou tam podmínky a jak to ti naši chlapi dovedou uvázat.

Přepravit je potřeba asi tisíc kubíků dřeva, trvat to podle dalšího z pracovníků soukromé firmy Michala Orolína bude víc než týden. „V ideálních je to hotovo tak do deseti dnů.

Dřevo bude přímo na louce zpracovávat harvestor, který kmeny zbaví větví a rozřeže na potřebnou velikost.

Čtěte také

„A vyvážecí souprava dřevo odveze asi o 200 metrů dál na asfaltovou cestu a potom už to budou kamiony odvážet pryč, aby zde bylo stále volné místo. Aby tady byla také maximální bezpečnost a práce šla rychle od ruky, doplňuje správce lesa Petr Bláha.

Část Broumovských stěn je tak dočasně pro veřejnost uzavřená. Jde asi o šest kilometrů čtverečních, konkrétně od Pánovy věže po obec Slavný. „Nebezpečí spočívá v tom, že poryv větru či nějaká nepředvídatelná příčina může způsobit, že vrtulník bude muset odhodit náklad a potom nelze zaručit bezpečnost.

Uzavírka části Broumovských stěn je zatím naplánovaná do 30. listopadu. Jinou částí přírodní rezervace se ale procházet dá, majitel lesa navíc ve spolupráci s Klubem českých turistů připravil náhradní trasu přes obec Suchý důl.

Spustit audio

Související