Kůrovcová kalamita stále nekončí. Velké problémy jsou na Náchodsku v Broumovských stěnách

23. říjen 2022 08:20

Broumovské stěny na Náchodsku jsou významně zasažené kůrovcem. Turisticky oblíbené místo tak přichází o velkou část porostu, od začátku listopadu bude navíc dočasně uzavřené. Chystá se totiž letecký transport dřeva z těžko přístupného terénu. Další informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Původně měl vrtulník převážet dřevo právě v těchto dnech, a to z oblastí, kam je komplikovaný přístup, nevedou tam žádné cesty, nedá se postavit lanovka, a k lýkožroutem napadeným stromům se nedostanou ani třeba koně.

Kvůli poruše stroje se ale termín přesunu dřeva posunul. Momentálně majitel lesa upozorňuje na uzavírku od 31. října do 18. listopadu. Napadené stromy se budou letecky transportovat z oblasti o rozloze asi šesti kilometrů čtverečních - v ní je podle správce lesa několik rozsáhlých ohnisek kůrovce, které je potřeba zlikvidovat, aby se škůdce dál nešířil.

Proč se kůrovec momentálně masivně šíří právě v chráněném území Broumovských stěn?

Čtěte také

Důvodů je podle správce lesa několik. Tím hlavním je asi to, že Broumovské stěny sousedí s národním parkem Stolové hory v Polsku. A to je podle polských zákonů bezzásahová zóna, podobně jako to bylo u nás například na Šumavě nebo v Českém Švýcarsku.

A protože kůrovce samozřejmě hranice států nezastaví, přelétává na českou stranu a tam porost ničí. Problémy s tím mají i další vlastníci lesů v příhraničí. Na české straně se tak intenzivně kácí, zastavit škůdce se ale zatím nedaří.

Co kůrovcová kalamita znamená pro turisty mířící do Národní přírodní rezervace Broumovské stěny?

Čtěte také

Aktuálně nic, rezervace je pro ně momentálně průchozí. Samozřejmě až na místa, kde se případně těží a ta jsou označená.

Jakmile ale začne zmiňovaná přeprava dřeva vrtulníkem, uzavře se kvůli bezpečnosti velká část zmiňovaného území, a to nedaleko obcí Suchý důl a Slavný. Uzavírka potrvá zhruba dva týdny.
Majitel lesa uzavřená místa potom označí cedulemi, informace lidé najdou třeba na stránkách města Police nad Metují a nebo třeba Klubu českých turistů.

Právě ve spolupráci s touto organizací majitel lesa připravil náhradní turistické trasy, kde nebezpečí nehrozí a budou průchozí.

Spustit audio

Související