Končí kácení stromů na stolové hoře Ostaš. Rozsah těžby prověří Česká inspekce životního prostředí

30. červenec 2020

Na vrcholu stolové hory Ostaš nedaleko Police nad Metují právě dnes končí kácení stromů napadených kůrovcem. V několika posledních týdnech zmizelo zhruba šest hektarů nejvíc postiženého lesa. Rozsah těžby v první zóně přírodní rezervace prošetří pracovníci České inspekce životního prostředí.

Náhorní plošina stolové hory Ostaš. Harvestor právě dokončuje několik týdnů trvající práci. Ještě nedávno tady byl hustý les, teď je zhruba polovina stromů pryč. Stát zůstaly především jedle, borovice, břízy a modříny.

Čtěte také

„Doposud jsme zpracovali přibližně dva tisíce kubíků napadeného dřeva na ploše zhruba šesti hektarů," říká ředitel Benediktinské hospodářské správy Petr Bláha.

Těžba podle něj probíhala v souladu s povolením vydaným ochranáři.
„Bylo ponecháno dvě stě kubíků dřevní hmoty k zetlení dle požadavků ochránců přírody."

Benediktini lesy nedávno získali v restituci, už tehdy byl porost napadený kůrovcem. I proto dostali k tak rozsáhlému kácení výjimku.

Na stolové hoře Ostaš končí kácení stromů napadených kůrovcem

Postup prací průběžně kontrolovali zástupci Správy CHKO Broumovsko, potvrzuje to jeden z pracovníků Petr Kuna.
„Poslední kontrola Správy CHKO Broumovsko na Ostaši proběhla 7. července. Konzultovali jsem a kontrolovali dodržování podmínek platných povolení. A dosud bylo vše v pořádku."

Čtěte také

Přesto Česká inspekce životního prostředí momentálně eviduje podnět, týkající se rozsahu prací na stolové hoře.

„Podnět poukazuje na děsivou formu těžby dřeva na Ostaši. To je citace z jeho podání," říká mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Podle ní se inspektoři vydají na kontrolu přímo na Ostaš.
„Z kontroly potom bude v souladu s platnou legislativou sepsán protokol. Ovšem další kroky v tuto chvíli nejde předjímat."

Výstup na náhorní plošinu stolové hory omezený není, podle majitele lesa i ochranářů by ale lidé měli být opatrní. A to nejen na samotném vrcholu, ale i při cestě nahoru. Tam vede jediná přístupová cesta, která je po průjezdu těžké techniky poničená. Její oprava začne až na podzim.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka