Umělci vás pustí k sobě domů. Při Dnech otevřených ateliérů uvidíte, jak vznikají výtvarná díla

11. červen 2020

Při Dnech otevřených ateliérů je každý rok příležitost nahlédnout do dílen, galerií, zahrad a nahlížet pod ruce šikovným umělcům. Dlouho se nevědělo, jestli letošní ročník vůbec bude a máme pro vás dobrou zprávu. Bude a dokonce už v sobotu a neděli 13. a 14. června. 

Ve studiu vítám Martinu Erbsovou za Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové. A výtvarnici Martinu Jiroutovou, která se věnuje keramice a arteterapii. Tak první otázka je jasná, báli jste se hodně, že letošní ročník nebude, Martino?
My jsme hlavně doufali, že to všechno dobře dopadne. A v dubnu, kdy se začala opatření uvolňovat, tak jsme nelenili a znovu jsme zvali výtvarníky, jestli se chtějí zúčastnit a nebudou se bát vpustit návštěvníky do svých příbytků. A všichni naopak říkali, že do toho jdou a že se těší.

Martina Erbsová a Martina Jiroutová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Letos je to už 8. ročník Dnů otevřených ateliérů.
Ano, je to osmý ročník. Myšlenka není originální naše hradecká, je to převzaté z ciziny. K nám se dostala přes jižní Čechy, kde tuto aktivitu už také organizují léta letoucí. A moje předchůdkyně z centra se toho také chytla. Myslím si, že je skvělé v této myšlence pokračovat a vybídnout výtvarníky, umělce, galerie, aby se zúčastnili a poodhalili své zákulisí. Jak to vypadá, když se tvoří.

Čtěte také

Jak je tato akce lidmi přijímána? Mají zájem vidět, jak vznikají umělecká díla?
Určitě mají. Musíme se podotknout, že to není žádná masová akce. Protože to jsou opravdu kolikrát maličké příbytky a ateliéry. Tedy je to hezké, určitě to podporuje i cestovní ruch. Vezmete si plánek, mapku, seznam a vydáte se po kraji. Zájem je, lidé se ptají. A dívají se.

Obrátím se na výtvarnici Martinu Jiroutovou. Vy už jste se také této akce účastnila?
Ano, několikrát. Účastnila jsem se jednak individuálně jako sama za sebe a potom, protože jsem arteterapeutka, pracuji s lidmi s duševními obtížemi, tak jsme měli takový spolek. Tedy jsem se účastnila i s tímto spolkem v minulosti.

Pozvánka na Dny otevřených ateliérů

Vy jste keramička.
Já dělám hlavně keramiku. Především specializovanou keramiku raku keramiku. To je takový underground v keramice. Jsou to výpaly v plynové peci, kde vznikají různé efekty. Je tam takový nepředvídatelný výsledek práce, což mě baví, těší a zajímá. A kromě toho pracuji s lidmi s duševními obtížemi a dělám arteterapii.

Hlína má uzdravující účinky. Soustředíte se na práci s ní, myšlenky necháte odplout dál a je vám u toho dobře.
Martina Jiroutová, výtvarnice

Hlína má léčivé nebo uzdravující účinky a pomáhá?
Určitě má, protože nás vrací někam do hluboké minulosti. Lidi hlína hodně zklidňuje a vrací je do přítomného okamžiku.

Takže je příjemné přijít do kontaktu s hlínou. Jak vy jste se dostala k umělecké dráze? Už jste tvořila jako malá holka?
Ano, vždycky jsem si hrála, tvořila, šila. V 90. letech jsem se věnovala textilu. A potom jsem přešla jinam. Ke keramice a arteterapii až později.

Čtěte také

Po celém kraji se tedy otevřou veřejnosti ateliéry a my se budeme moci podívat pod ruce umělců. V seznamu vidím namátkou Náchod, Potštejn, Deštné, Hradec, Trutnov, Josefov.
Je to tak. Letos máme asi 50 míst a výtvarníků, kteří se účastní. Někde se účastní v rámci nějakých spolků a těžko vypíchnout to nejzajímavější. Ale začnu určitě v Josefově, kde je umělecká kolonie, tam jsou desítky výtvarníků, sochařů, designéru. V České Skalici se nově otevřela galerie pro současné umění Luxfer, která má prostor v barokní kovárně. Dál Trutnov, spolek podkrkonošských výtvarníků.

Zaujalo mne Deštné v Orlických horách a zvony.
V Deštném tvoří manželé Šedovi, zvonař a hrnčířka. Mají tam svůj ateliér a budou mít otevřeno. Celý víkend tam budou mít různé workshopy pro rodiče s dětmi. Tedy skvělý tip na výlet a určitě vzít děti.

V dílně náchodského řezbáře Zdeňka Farského jsou stále Vánoce. Je to svět betlémů všech typů a velikostí

Je toho strašně moc. A co Hradec Králové?
V Hradci Králové se letos urodilo, kolegové se přihlásili. Loni mělo velký úspěch odborné pracoviště konzervátorských dílen Muzea východních Čech ve Stěžerách, tam budou dopoledne dámy ukazovat, jak se konzervuje a restauruje. To bude hodně zajímavé. V neděli otevřou grafické tiskařské studio ve Věkoších, fotograf Ondřej Littera se také vybičoval a otevře ateliér na Starém Městě.

Čtěte také

Martino, kde najdeme vás?
Mne najdete na Střezině nad Copycentrem, tam je číslo popisné 345, takový secesní rohový dům. Já tam bydlím a mám to zároveň jako ateliér. Takové velké prostory, dělám tam i keramické kurzy.

A vám nevadí, když vám lidé nakukují pod ruce? Protože spousta umělců tvoří intimně.
To je pravda, ale já rozlišuji. Když si tvořím svoji autorskou tvorbu, tak jsem u toho ráda sama. A když jsem s lidmi a lektoruji, něco je učím, tak u toho nepracuji na svých věcech. To ani nejde, věnuji se těm lidem.

Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové
organizuje dvoudenní výtvarný festival Dny otevřených ateliérů - (DOA). Každoročně se koná v druhé polovině června. Návštěvníci mohou zavítat jak do renomovaných galerií, tak i do dílen malířů, hrnčířů, sochařů, fotografů, řezbářů ale i designérů v Královéhradeckém kraji.

Co nám ukážete? Co nás naučíte? Zvládneme nějaký hrneček?
Spíš čajovou misku. (smích) Hrneček byste určitě také zvládl, ale já mám takové cvičení na ty mističky, kdy si z koule vymačkáte ručně čajovou misku, která je naprosto originální, je vaše. To zvládne každý. A je to současně i cvičení, dostanete se do přítomného okamžiku, kde se natolik soustředíte na onu činnost. Myšlenky, které k vám připlouvají, necháte odplout dál a je vám u toho dobře.

Není to žádná masová akce. Ateliéry jsou často maličké. Vezmete si mapku, seznam, vydáte se po kraji a díváte se.
Martina Erbsová, Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové

Kde tedy najdeme všechna místa a ateliéry, abychom měli přehled, co se kde v našem kraji děje.
Je to na našich internetových stránkách, kde máme přesně speciální sekce, už jsme udělali takové elektronické medailonky, kde si návštěvníci mohou filtrovat podle svých preferencí, jestli chtějí do ateliéru, do galerie, do kterého okresu, za kterým umělcem, v sobotu nebo v neděli. Vždy je tam popisek a fotografie z loňských ročníků. Plus jsme vydali takový seznam do kapsy. Takovou mapku aby se někdo neztratil, aby si mohl naplánovat výlet.

Martina Erbsová, Jakub Schmidt a Martina Jiroutová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dny otevřených ateliérů po celém našem kraji v sobotu a v neděli 13. a 14. června. Pozvaly vás Martina Erbsová a Martina Jiroutová. A já všem přeji krásné zážitky a radost ze setkávání a tvoření. Díky, na shledanou.
Děkujeme. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.