Milovníci starých řemesel mohou zkusit umění našich předků v textilním ateliéru v Josefově

5. červenec 2019 09:45

V Josefově u Jaroměře mají nový ateliér starých textilních řemesel. Vznikl pro zájemce o tradiční české techniky zpracování textilií. Sami si tam mohou vyzkoušet práci například na tkalcovském stavu nebo na kolovratu. Do Kolonie umělců, kde ateliér sídlí, se vypravila reportérka Jana Házová.  

Ateliér textilních řemesel. To je zbrusu nový nápis na jedněch z mnoha dveří Umělecké kolonie Bastionu číslo IV v Josefově.

Předchůdce programovacích strojů, listovku z 18. století, mají v Tkalcovském muzeu v Trutnově

Muzeum tkalcovství v trutnovském Domě pod jasanem

Tkalcovské muzeum v Trutnově rozšířilo svou expozici. I na malém prostoru dokázala majitelka Domu pod jasanem poskládat množství exponátů, které návštěvníka zdrží často i několik hodin. Na všechno si totiž může sáhnout a dokonce i vlastnoručně vyzkoušet. Navíc Martina Poliaková podá ke všemu vyčerpávající výklad.

Terézia Kalinayová odemyká tvůrčí prostor a vítá nás. Tady si mohou návštěvníci vyzkoušet stará řemesla.
„Ta řemesla se vždy týkají textilu. Buď výroby nebo jeho dozdobování. Jsou to jak předtkalcovské disciplíny, tak je tu i velký tkalcovský stav, který si mohou zájemci jednak vyzkoušet, nebo pouze teoreticky zjistit, jak fungoval."

A hned doplňuje: „Na každém stavu se počítá, laicky řečeno, hustota látky na centimetr čtvereční. Tady je to celkem řídké, proto, aby si to mohli návštěvníci vyzkoušet, tak je napnutá osnova, při níž vznikají takové látkové koberce. Když odsuneme paprsek, vidíme, jak se odděluje dolní a spodní osnova. A to nám odhalí mezeru, které se říká prošlup. Tím, že šlápneme na pravý nebo levý pedál, se osnova prohazuje. Pak jen přirazíme a opět prohodíme osnovu."

V Josefově u Jaroměře mají nový ateliér starých textilních řemesel. Vznikl pro zájemce o tradiční české techniky zpracování textilií

Od tkalcovského stavu vede cesta dál.
„Tady máme předchůdce onoho tkalcovského stavu. Horizontálním stavům předcházely vertikální. Tedy princip je vlastně stejný, ale v jednodušším provedení. Tkalcovský stav má již velmi starou historii, zhruba již před 5 000 lety takto naši předci vytvářeli tkaniny, které potřebovali."

Co všechno si můžete vyzkoušet?

„Vydali jsme se do krajkářského koutku. Tady je prezentovaná paličkovaná krajka. Dále prezentace mokrého plstění. A pokud bychom se obrátili druhým směrem, tak se dostaneme ke kolovrátku a také ke zpracování vlny. Protože můžeme ještě samozřejmě zpracovávat i jiné suroviny, ale pro mne je vlna dostupnější," doplňuje Terézia Kalinayová.

Podrobné informace najdete na webu Umělecké kolonie Bastionu číslo IV

Nový ateliér starých textilních řemesel je v Josefově pro všechny zájemce otevřen prakticky kdykoliv.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související