Rafani v barokní Steidlerově kovárně v České Skalici. Léta chátrající dům se vrací do života

10. červen 2020

Dlouhý čas chátrající budova v sousedství Muzea Boženy Němcové v České Skalici, barokní Steidlerova kovárna, se stává prostorem pro současné umění. 

Projekt s názvem Luxfer Open Space si klade za cíl pod jednou střechou pořádat výstavy současných umělců, nabídnout ateliéry tuzemským i zahraničním rezidentům, kteří zde budou tvořit pod vlivem České Skalice a okolí, v polyfunkčním prostoru v podkroví pořádat veřejné přednášky.

Čtěte také

Jak redaktorce Romaně Pacákové řekl předseda spolku Luxfer Open Space Roman Rejhold, bývalou kovárnu spolek získal k užívání po veřejné prezentaci svého programu na zasedání zastupitelstva České Skalice a podpisu smlouvy s městem loni v listopadu.

Historická budova je pod ochranou Národního památkového ústavu v Josefově, pod jehož dohledem byly zahájeny nutné a rozsáhlé sanační práce.

Bylo nutné vyměnit nefunkční elektroinstalace, rozvody vody i odpadů, a také odstranit nežádoucí vlhkost na stěnách.

Luxfer Open Space - Prostor pro současné umění
je zastřešující platforma pro Galerii Luxfer, Luxfer Open Space Academii (LOSA!), umělecké rezidence, workshopy a symposia pro odbornou i širokou veřejnost i mimo domovskou galerii.

Na novém projektu Luxfer Open Space – prostor pro současné umění ve Steidlerově kovárně v České Skalici se aktivně podílejí nejen galerista Roman Rejhold, ale také malíř Luděk Rathouský a historička umění Kateřina Štroblová, kteří mají na svých bedrech kurátorský výběr umělců.

Manažerem mimo odbornou a uměleckou scénu je David Řehák. Donátorem uměleckých aktivit, který projekt finančně podpořil, je Američan John Caulkins.

Galerista Roman Rejhold v rekonstruovaných prostorách Steidlerovy kovárny

Poprvé se projekt Luxfer Open Space představuje českoskalické veřejnosti v již opraveném jihozápadní křídle barokní kovárny výstavou známé umělecké skupiny Rafani s názvem V zemi nevyvratitelnosti: Naděje, kterou můžete navštívit do 19. července.

Program Luxfer Open Space bude pokračovat o prázdninách

17. července bude v Luxfer Open Space v České Skalici zahájen plenér absolventů FaVU z Brna, pozvání přijala také česko-francouzská umělkyně Catherine Radosa.

V srpnu v kovárně zahájí svůj rezidenční pobyt slovenský umělec Svätopluk Mikyta, od 1. září tam bude měsíc působit francouzská umělkyně Laure Wauters z Collective/Atelier W z Paříže.

Do listopadu by pak provozovatelé chtěli uměleckou přednáškou navázat na aktivity Open Space Akademie. Připravuje se také partnerství mezi Luxfer Open Space a vysokou školou umění a designu ESAD TALM z francouzského města Le Mans.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.