Centrum rozvoje Česká Skalice opouští Vilu Čerych. Co bude s prvorepublikovou stavbou dál?

16. listopad 2019 10:17

Dlouholetý nájemník, Centrum rozvoje Česká Skalice, které spravovalo 15 let prvorepublikovou vilu Čerych, opouští prostory této kulturní památky a stěhuje se jinam. Majitel vily, Nadace rozvoje občanské společnosti, proto musí řešit otázku, co se s vilou bude dít dál. Za současným ředitelem Vily Čerych Jiřím Kmoníčkem se proto pro podrobnosti vypravila reportérka Jana Házová. 

Jaké byly důvody ukončení několikaletého působení Centra rozvoje Česká Skalice v této historické budově?

Čtěte také

„My jsme se v tuto chvíli rozhodli ukončit naše působení ve vile především z ekonomických důvodů. Respektive oněch důvodů je víc, ale peníze jsou vždy na prvním místě. Zaprvé chybí investice do oprav domu, což jsou řádově miliony korun. A samozřejmě nám také za dobu provozu vznikly nějaké provozní dluhy, které už dále nechceme prohlubovat," říká Jiří Kmoníček.

Nejde jen o samotnou Čerychovu Vilu, ale zaměstnanci také již několik měsíců nedostali výplatu.
„Ano, je to tak. A to i přes to, že letošní rok je jeden z hodně dobrých let, takže si vyděláme na všechny dluhy za poslední tři roky. Určitě to byl rok, kdy se nám hodně dařilo a o vilu byl zájem."

V čem je tedy základní problém?

„Nájemce se tady samozřejmě podílí, ta nejvýznamnější část je od nájemce, ale pořád je to málo. Dům by potřeboval nějakou injekci řekněme nějakých 5 až 6 milionů korun. Je zde staré topení, které je zapotřebí předělat, staré rozvody vody. To jsou velké investice. A jsou to nějaké limity, které omezují provoz vily," vysvětluje Jiří Kmoníček.

Zahrada slavné Vily Čerych v České Skalici

A hned doplňuje:
„Je tu také velice náročná péče o zahradu. A to není zdaleka ona zahrada, která tady byla za doby Čerychů. Ale prostě vyžaduje jeden celý úvazek. A na to by měl dům generovat nějaké finanční prostředky. Ovšem největší nevýhodou je, že když se tento dům stavěl, tak k němu měla rodina fabriku. A tu my, ani dnešní majitel, nemáme."

Co tedy bude s kulturní památkou dál?

Čtěte také

„V současné době jsme se dohodli s majitelem, že přestože tady končíme, to znamená s našimi aktivitami, tak se ještě o vilu budeme starat. Ovšem v trošku jiném režimu. Ono to vypadá, že se zase až tak nic zásadního nezmění, ale podstatné je to, že ve vile už nebudeme dělat přednášky, semináře a další kulturní akce," doplňuje Jiří Kmoníček.

Návštěvníci proto budou mít poslední příležitost podívat se do interiéru Vily Čerych už jen do konce listopadu. Majitel památky, Nadace rozvoje občanské společnosti, v této chvíli řeší další osud této kulturní památky. Hledá buď nového nájemce nebo vlastníka. Nové prostory pro své další působení hledá také dosavadní nájemce Centrum rozvoje Česká Skalice.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související