Kostelní věž v České Skalici bude mít po mnoha desetiletích nové, téměř třímetrové okenice

19. květen 2020 10:24

Okenice ve věži kostela Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici poškodil v minulém týdnu vítr. Církev se proto rozhodla pro kompletní výměnu a zároveň i změnu. Díky novým okenicím by měly být kostelní zvony slyšet ve větší dálce. 

S Josefem Kašparem ze zdejší farnosti stojíme zatím pod kostelem a posloucháme krásné vyzvánění zvonů.

„Problém je ten, že pokud zvony zvoní v městské zástavbě, tak nemají takovou možnost znít do dálky, jako u jiných kostelů stojících na návrších a jejich hlas se rozléhá do dálky."

Vidíme, že jedna okenice je poškozena

„Ano, je poškozena a provizorně opravena. Jak byl nedávno silný západní vítr, tak ji poškodil a vyvrátil v pantech. Takže nyní jednáme o rekonstrukci všech okenic. Protože i ostatní, které tedy teď poškozeny nebyly, už zaslouží opravu."

Čtěte také

Jdeme se podívat na okenice nahoru přímo do kostelní věže. Výstup to je ovšem docela dobrodružný. Téměř potmě stoupat do takových míst.

„Je vidět, ža poškozená okenice je provizorně zajištěna, aby vydržela, než bude nahrazena novou."

Okenice jsou tu celkem čtyři na poměrně malém prostoru. Zvuk zvonů je však přes tyto stávající okenice zbytečně tlumen.

Kostelní věž v České Skalici bude mít nové okenice

„Ano, je to tak. Proto jsme chtěli i v rámci rekonstrukce, aby se do okenic, tam, kde to bude možné, vložily žaluzie, aby zvuk mohl pronikat do okolí."

Čtěte také

Dobrodružství přístupu tu s námi prožívá také Marie Kašparová. Když se rozhlížíme, tak okenice nejsou rozmístěny jen tak, není k nim volný přístup. Jak se k nim dostanou řemeslníci?

„Řemeslníci sem musí dopravit části nové okenice a potom je zapotřebí ji zde přímo na míru vytvarovat. V tomto malém prostoru ji dovyrobit. Zatím je v jednání, jestli půjde materiál nahoru na věž oním úzkým schodištěm nebo zvenku okenicí a jeřábem," vysvětluje Marie Kašparová.

Výměna okenic na kostele Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici je naplánována na červen letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související