Úkoly pro předškoláky: co znamenají barvy na semaforu, po které straně silnice se chodí a jezdí

17. září 2018 09:28

V novém školním roce začali s výukou dětí na dopravním hřišti v Třebši hradečtí městští strážníci. S dětmi z mateřské školy Gočárova v Hradci Králové se tam vypravila i reportérka Lucie Peterková. 

Mluvčí Městské policie v Hradci Králové Eva Kněžourová právě dává předškolákům základní informace o tom, jak se mají chovat v silničním provozu: „Červená znamená - stůj! Oranžová - připrav se! A zelená - jeď!"

Kladivo, rašple, pila a další nářadí. To jsou hračky dětí fyzikální mateřské školy ve Vrchlabí

Dítě a kladívko (ilustrační foto)

Jsou jim teprve čtyři roky a už se učí základům fyziky. A to pod vedením bývalého fyzikáře Jaroše Stříbrného, který nyní v mateřské škole Komenského ve Vrchlabí působí jako školní asistent. Děti díky vrchlabské automobilce mají dvě dílny plné nářadí, se kterým pracují. Účastní se také fyzikální olympiády, ze které si už přivezli tři poháry. Podívat se tam byla redaktorka Kateřina Kohoutová.

Po krátkém školení děti i policistky přecházejí přímo na dopravní hřiště. A zatímco se děti učí přecházet silnici po přechodu, tak paní učitelka Veronika Kremláčková sleduje výuku: „Pro děti je to především zážitek. A mohou si tady v klidu vyzkoušet všechny dovednosti, které my pak uplatňujeme při pohybu v dopravním provozu třeba po Hradci Králové, když chodíme na vycházky. Můžeme se k tomu vracet a zpětně si o tom povídat a zkoušet si to."

Předškoláci znají základní dopravní pravidla

„Rodiče děti většinou o těch základních pravidlech informují. Děti také hodně jezdí na kolech, samozřejmě v doprovodu rodičů, ale jsou informované, že musí mít helmu a musí dodržovat nějaká základní pravidla silničního provozu," říká Veronika Kremláčková.

„Městská policie má připraven dopravní program pro děti od 3 let až do věku 15 let, kdy vycházejí ze základní školy. Pro nás je nejdůležitější začít s dětmi pracovat co nejdříve, proto jsme začali s dopravní výchovou i v mateřských školách," vysvětluje preventistka hradecké městské policie Eva Kněžourová.

Výuka dětí na dopravním hřišti v Třebši

A doplňuje, jak se vlastně děti učí: „Na dopravním hřišti se na začátku hodiny věnujeme přecházení a rozhlížení na přechodu. Potom plynule přecházíme k dopravní výchově, kde předškoláky učíme základy, jako jsou semafory, na jakou barvu se přechází silnice a na jakou se stojí. Protože i to patří k tomu základnímu dopravnímu vzdělání, že se jezdí po pravé straně, že se ukazuje když se odbočuje, že se zastavuje na červenou. A samozřejmě jsme se učili i základní dopravní značky, jako je stopka, dej přednost v jízdě, nebo hlavní silnice."

Na dopravní hřiště se sředoškoláci, ale i středoškoláci nebo skupiny seniorů mohou dostat vždy od jara do podzimu. A vzdělávání v 31 výukových programech je realizováno v učebnách.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související