Zebra se za tebe nerozhlédne! Policisté kontrolují, jestli děti i rodiče umí přecházet silnici

6. duben 2018 09:35

Na zranitelnost chodců při přecházení upozorňují v těchto dnech policisté na Královéhradecku. Dopravní hlídka byla například i u hradecké základní školy Habrmanova. A hned první školačky úplně zapomněly na pravidlo, že „Zebra se za tebe nerozhlédne".

„Děti, my si vás teď tady zastavíme. Protože jsem viděli něco špatného na silnici. Jestli víte co jste zapomněli? Ano, správně, rozhlédnout se! Vy to víte. Tak na to nesmíte zapomínat," kárá dvě pospíchající školačky policejní mluvčí Iva Kormošová a zjišťuje, jestli děvčata vůbec vědí, jak se mají správně rozhlédnout, než vstoupí do silnice.

Dívky v tom mají trochu zmatek, ale nakonec to s malou nápovědou dohromady dají.

„Jak se rozhlížíme? Třikrát. Nejdřív doleva, pak doprava a nakonec zase doleva. My už si to budeme pamatovat. A děkujeme za dárečky," říkají dvě školačky.

Policejní akce Zebra se za tebe nerozhlédne!

To druhačky Martina a Hanička zvládly přejít předpisově a prošly i palbou otázek. „Nejlepší je přecházet silnici na přechodě. Můžeme i mimo přechod, ale když vidíme na silnici přechod, tak bychom měli použít ten."

Právě křižovatka u hradecké Základní školy Habrmannova je podle Ivy Kormošové pro děti poměrně nebezpečná: „Musím říct, že tady je dost nebezpečná situace, kdy auta jezdí ze všech stran a děti běží třeba od autobusu a spěchají do školy. Prostě nevnímají."

Dalším problémem je sledování mobilního telefonu a to bohužel dělají i dospělí. Proto je dobré neustále zakládní pravidla připomínat.

Policejní akce Zebra se za tebe nerozhlédne!

„Samozřejmě to začíná už v rodině. Kdy od malička musí rodiče dětem vštěpovat to, že se musí na přechodě nejdřív rozhlédnout a potom teprve vstoupit na silnici. Některé děti, ačkoliv jsou malé, tak vědí přesně, jak mají silnici přecházet. Ale jsou starší, kteří to vůbec netuší," dodává Iva Kormošová.

Akce Zebra se za tebe nerozhlédne bude pokračovat také v pátek 6. dubna a to se policisté přesunou k záladní škole v Libranticích a také do Černilova.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související