Zebra není jen africký kopytník, ale i policejní akce u přechodů pro chodce. Jaký je její význam?

6. duben 2017

Policisté se tento týden zaměřili na přechody pro chodce. Při akci ,,Zebra" zastavují školáky a vysvětlují jim, jak mají na vozovku vstupovat a baví se s nimi o bezpečném chování na silnici. Jsou ale místa, jako například v Trutnově, kde na přechodech nejsou problémy s dětmi, ale s cyklisty, kteří silnici přejíždějí na kole, aniž by z něho sestoupili.

Trutnovský policista Petr Balák právě maminku s malým dítětem před přechodem: „Mohu se zeptat malého? Co máš udělat, když přijdeš k silnici a chceš ji přecházet? Správně, musíš se nejdřív rozhlédnout. A jak se budeš rozhlížet? Nejdřív doleva, pak doprava a pak ještě jednou doleva. A když nic nepojede, nebo když auta zastaví, tak můžeš přecházet."

Co se snažíte těm dětem vysvětlit?
„Dostat jim do povědomí, jak mají přecházet silnici. Že tam nemají vběhnout, že si nemají hrát u silnice, kde je větší provoz. A také, jak se mají rozhlížet," vysvětluje Petr Balák.

Čtěte také

Podle Šárky Pižlové, mluvčí Policie v Trutnově, se muži zákona soustředí především na místa, kde je největší koncentrace dětí: „Jsou to místa, kde jsou základní školy, hlavně v ranních a odpoledních hodinách. A jsou to v podstatě všechny přechody u základních škol tady po Trutnově."

Policisté s dětmi u přechodu pro chodce

Jak se děti chovají na přechodech pro chodce?
„Musím říct, že děti před vstupem na přechod se opravdu rozhlížejí. Ale my je i přesto kontaktujeme a pobavíme se s nimi, proč to dělají, jestli vědí, proč to dělat, co jim hrozí. Takže si s nimi o té problematice vždy popovídáme."

Když pomineme děti, jak se chovají na těch přechodech ostatní lidé?
„Máme problém s cyklisty, kteří neslézají z kol, což je na přechodu jejich povinností."

Policejní akce Zebra v celé republice potrvá až do pátku 7. dubna.

Spustit audio