Na hlavním silničním průtahu Častolovicemi na Rychnovsku vznikne pět nových přechodů pro chodce

21. únor 2018 10:45

Častolovice chtějí v letošním roce investovat především do zvýšení bezpečnosti na svém území. Proto připravují pět nových přechodů pro chodce.

Podle starosty z Hnutí ANO Zdeňka Prause se největší změny budou týkat páteřní komunikace první třídy číslo 11 vedoucí středem městyse. Po ní projede denně šestnáct tisíc aut.

Čtěte takéČastolovice budou mít nový bezpečný přechod!

„Dojde k zúžení stávající šířky a opravě přilehlých pásů. Ty budou sloužit jako odstavná parkovací místa. V rámci rekonstrukce na této ulici, která čítá asi 1,5 kilometru vybudujeme ještě dalších pět míst pro přecházení," říká starosta Častolovic Zdeněk Praus.

Obyvatele Častolovic na Rychnovsku sužuje nákladní doprava na silnici první třídy, kudy míří kamiony mezi Hradcem Králové a dál na Moravu. I na odbočce do automobilky v Kvasinách.

Vážným problémem je i silnice druhé třídy v úzké Komenského ulici, kudy kamiony z Kvasin jedou přímo do centra Častolovic.

Plánované obchvaty Kostelce nad Orlicí a Častolovic - studie

Pro Častolovice je nejdůležitější obchvat I/11, který by odklonil dopravu. V územních plánech je obchvat zanesený několik let. Obytné zóny v Častolovicích by se neměl obchvat vůbec dotknout, od nejbližšího domu by měl být vzdálen stovky metrů.

Tamní radnice se snaží prosadit přeložku, která by vedla dopravu od Kvasin přes Libel a před Častolovicemi by odbočila k Synkovu-Slemenu. Pak by navázala na budoucí obchvat Kostelce nad Orlicí.

Nové silnice ale nevzniknou v dohledné době.

Výstavba obchvatu Kostelce nad Orlicí bude rozdělena na dvě části. S tou první, v jižní části města, která přímo naváže na obchvat Častolovic, by se podle optimistických odhadů kostelecké radnice mohlo začít do pěti let.

Přechod pro chodce
Spustit audio

Související